Boerenkoolsoep paleo

Boerenkoolsoep

Boerenkoolsoep is een heerlijke verwarmende soep. Volgens het ms paleo dieet is het goed om heel veel groenten te eten met een voorliefde voor donkergroene bladgroenten. Zo kwam ik op deze soep als welkome variant voor het toepassen van de supergroente boerenkool. Het recept is heel goed aan te passen is voor de ketogene variant van het ms paleo dieet door de zetmeel-en koolhydraatrijke pastinaak weg te laten. Lekker met worst maar let wel op het is moeilijk om rookworst te vinden die vrij is van onwenselijke toevoegingen zoals slechte E-nummers, gluten en suiker. Ik kies meestal voor balletjes gehakt of kip stukjes om er een complete maaltijd van te maken. Recept is voor ongeveer 4 porties ook goed in te vriezen.

vrij van: ei, gluten, lactose, toegevoegde suiker past in een paleo dieet en in een ketogeen dieet.

Recept is voor ongeveer 4 porties en goed in te vriezen.

Ingrediƫnten boerenkoolsoep

  • el kokos olie
  • 100 gr parmaham
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 150 gram boerenkool
  • 1 liter groenten bouillon (biologisch vrij van gist en E621)
  • 1 pastinaak in blokjes (weglaten bij ketose)
  • 1/4 tl venkelzaad poeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • tl tijm en of gemengde tuinkruiden
  • 1/2 rode peper gesnipperd
  • twee handen verse spinazie (geeft de fris groene kleur)
  • 1 tomaat in stukjes
  • eventueel 300 gram gegaarde balletjes gehakt of kip stukjes (apart houden tot na het blenden)

Bereiding boerenkoolsoep

  • ui, knoflook met het pepertje aanfruiten
  • Pharmaham toevoegen en meebakken tot deze lekker knapperig is
  • rest van de groenten met de kruiden bij het Pharmaham mengsel doen en ook weer kort meebakken
  • groentenbouillon toevoegen en laten garen tot de pastinaak net zacht is.
  • neem de pan van het vuur en laat de inhoud iets afkoelen (veiligheid) voor je deze gaat pureren.
  • gebruik een blender of staafmixer om de soep te pureren.
  • pureer op het laatst de spinazie mee voor een mooie frisgroene kleur.
  • voeg het vlees toe en verwarm nog even kort door voor het opdienen.
  • alleen bij ketose op het laatste moment nog 25 gram extra olie toevoegen