ms dieet supplementen

aanvullen met supplementen?

Het ms dieet is er op gericht dat je zo min mogelijk aanvulling nodig hebt. Er zijn echter redenen waarom er toch tekorten kunnen blijven of ontstaan of dat helpend is extra van een bepaalde stof binnen te krijgen. Het hebben van een ziekte als ms kan er voor zorgen dat de opname van vitamine en mineralen verstoord is. Ik gebruik ook supplementen ter vervanging van orgaan vlees.

Tekorten monitoren

Of jij tekorten hebt, dat weet ik natuurlijk niet en ik kan dan ook ook geen blauwdruk leveren voor wat je moet slikken voor optimale fitheid. Het is daarom heel belangrijk jouw persoonlijke vitamine en mineralen balans te monitoren. Dit kun je doen door regelmatig bloed onderzoek uit te laten voeren en je te laten coachen door bv een orthomoleculair arts. Jaarlijks laat ik in het voorjaar mijn bloed checken op vitamine D, vitamine B12, lever waarden, schildklier T4 T3, cholesterol en bloedsuiker. De orthomoleculair arts meet me ook regelmatig door op tekorten. Als je gaat net na je bloed onderzoek heb je een dubbelcheck.

Mijn supplementen

Ik belicht hieronder de supplementen die ik slik en de reden waarom.

  • Vitamine D3, druppels tussen de 4000 IE in de zomer en 7000 IE in de winter. Ingenomen bij een “vette” maaltijd in combi met calcium (eventueel vitamine K2 als je geen kaas verdraagt).

Veel mensen met ms hebben een tekort aan vitamine D. Het gewenste niveau is gewenste niveau van <120nmol/l . Let op huisartsen zijn al tevreden met een waarde van 50nmol/l. Leg dan uit dat de norm voor ms hoger ligt. Belangrijk is om je bloed regelmatig te testen. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine dat zich gedraagt als een hormoon. Overschot wordt opgeslagen en dat is ook weer niet goed. Onderzoeken vertellen dat een te lage bloed waarde het risico op shubs vergroot. Ik heb zelfs gelezen dat hoge doseringen in vergelijk met de gangbare ms medicatie een gelijk positief resultaat laten zien op het beloop van de ziekte. Vitamine D heeft oa. een beschermende werking op de hersenen. Zit in levertraan olie en zonlicht.

  • B12 tablet1 maal daags.

B12 is een moeilijk opneembare vitamine en ook hier vaak een tekort als je ms hebt. Het kan zijn dat alleen injecties goed werken. Zorgt o.a. voor het onderhoud en herstel van melanine, de bescherm laag van je zenuwen die bij ms beschadigd raakt. Zit in hoge mate in lever.

  • Ubiquinol (actieve Q10) softgel 1 tablet per dag

Helpt de mitochondriën bij het genereren van energie. Zit in orgaan vlees en omdat ik dat niet eet neem ik dit supplement.

  • Alfa liponzuur tablet 1 per dag

Is een krachtige antioxidant die ook oa helpt met het genereren van energie in de mitochondriën. Zit in orgaan vlees en omdat ik dat niet eet neem ik dit supplement.

  • Kelp tablet 1 per dag

Omdat ik geen brood meer eet (bakkerszout) en geen bewerkt zout krijg ik via mijn voeding maar matig jodium binnen. Kelp is een bron van jodium en helpt o.a. schildklier- en bij-nierfunctie. En die orgaan wil je te vriend houden omdat ze een belangrijke schakel zijn in je hormonale balans.

  • Chlorella en spirulina tussen 3 en 9 tabletjes per dag

Goed voor de algehele gezondheid en om je afweer te boosten ze helpen giftige stoffen af te voeren. Als ik me niet helemaal fit voel neem ik gerust wat meer tabletten.

  • Calcium, magnesium, boron 1 tablet per dag

Een sterke botten formule. Calcium werkt samen met vitamine d aan een gezond bottenstelsel. het 1 heeft het ander nodig. Calcium het enige mineraal waarin het ms paleo dieet niet geheel voorziet in de dagelijkse behoefte (net als het westerse dieet overigens).

  • Vitamine C (time released), minstens 1 per dag, soms 4/6

Geeft energie en helpt je afweer. heb ik een griepje onder de leden (niet voorgekomen sinds het ms paleo dieet en Wim Hof methode) Helpt de mitochondriën bij het genereren van energie. Zit in groente en fruit maar eigenlijk kun je er niet genoeg van hebben.

Ik sluit dit onderwerp af met nogmaals te benadrukken dat het optimaliseren van het ms dieet met supplementen maatwerk is. Laat je goed doormeten op tekorten.