ms dieet zoete aardappelsoep

Zoete aardappelsoep

Zoete aardappelsoep is de absolute favoriet hier in huis. Heerlijk als lunch en maaltijdsoep.

Ik maak hem vaak zonder vlees in een grote hoeveelheid om in porties in te vriezen. Heb ik zin in de soep hoef ik hem alleen maar op te warmen. Om de maaltijd compleet te maken voeg ik er dan eventueel gegaarde kip of kleine gegaarde gehaktballetjes aan toe. Recept is voor ongeveer 4 porties en heel goed in te vriezen.

De soep is glutenvrij, suikervrij, lactose vrij en vrij van ei en soja. Dit recept is niet geschikt voor ketose.

Ingrediƫnten

Om te blenden:

  • kokos olie om mee te bakken
  • 2 grote zoete aardappelen in blokjes
  • 2 uien grof in stukken
  • 1 grote winter wortel in blokjes (of meerdere kleine wortels)
  • 2 rode paprika in stukjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 0,75 liter groenten bouillon (boullion poeder of blokjes voor 1 liter)
  • 1tl paprika poeder
  • wil je iets minder koolhydraten dan kun je een kwart van de zoete aardappel en de wortel vervangen door een 1/4 courgette

Om na het blenden toe te voegen:

  • tl tijm of gemengde tuinkruiden (variant Italiaanse kruiden)
  • 300 gr roerbakgroenten (gemengde bv italiaanse mix) kan ook weggelaten worden als de soep geen maaltijd is
  • peper en zout
  • eventueel per portie 100 gram gegaarde balletjes gehakt of kip stukjes toe voegen
  • variatie veldsla of rucola net voor het opdienen.

Bereiding

  • roerbak de ingrediĆ«nten om te blenden met de paprikapoeder in ruim olie.
  • giet hier de boullion op en laat het ca 20 min rustig garen.
  • ondertussen roerbak je de gemengde groenten die we later pas aan de soep gaan toevoegen met de kruiden en wat peper en zout beetgaar en zet deze weg
  • als de groeten in de boullion gaar zijn kun je deze blenden (blender of staafmixer) tot een gladde massa.
  • Voeg na het blenden de geroerbakte groenten toe.
  • maak op smaak met peper en zout.
  • Vind je de soep te dik dan kun je nog wat water toevoegen.

Nu heb je een basis zoete aardappelsoep die je naar wens in porties kunt invriezen om later vlees toe te voegen. Het spreekt voor zich dat je tijdens de bereiding ook gelijk met de groeten kip of gehakt kunt mee roerbakken. Deze dan na het blenden aan de soep toevoegen. Er zijn eindeloos veel variaties mogelijk.s