met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

Over

 

Herstel en stabilisatie van ms door dieet en lifestyle

update augustus 2017

Welkom beste bezoeker. Met MS en vork is mijn verhaal over herstel en stabilisatie van ms door het toepassen van voeding en lifestyle als medicijn. Als je deze site bezoekt ga ik er vanuit dat jijzelf of een dierbare belast is met de ziekte ms of een andere auto-immuunziekte. Een zware last om te dragen, met een onzekere toekomst in het vooruitzicht. Hoe geweldig is het dan, dat ik je kan vertellen dat na twee jaar Wahls Protocol mijn secundair progressieve ms (spms) is gestabiliseerd en de meeste van mijn symptomen zijn hersteld of verbeterd:

 • Meer energie (fysiek en mentaal)
 • Verbeterde mobiliteit (lopen zonder orthese)
 • Verbetering spraak
 • Verbetering slik functie
 • Verbeterde cognitieve vaardigheden (ik was zwaar beperkt)
 • Betere controle over blaas en darm
 • Minder pijn in gewrichten
 • Minder zenuwpijnen
 • Stabiliteit verbeterd
 • Herstel spierkracht
 • Herstel onderrug

Vergroot de kwaliteit van je leven

Ik hoop je te motiveren om in mijn voetsporen te treden en een leven te verkennen op basis van The Paleo Solution, The Wahls Protocol, Wim Hof. Ik at mezelf van een instabiele loper met een enkelvoet-orthese naar iemand die weer goed loopt zonder hulp en met een verbeterde cognitie. In twee jaar tijd heeft dit ms dieet de kwaliteit van mijn leven enorm verbeterd. Ik ben weer aan het leven in plaats van overleven. Inmiddels ben ik al weer vier jaar stabiel en herstel duurt nog steeds voort. Ik zou zeggen probeer wat werkt voor jou. Het zou zo fijn zijn als je er net zoveel baat bij hebt als ik!

Even kennismakenvoeding als medicijn bij multiple sclerose.

Ik ben een vrouw halverwege de 40 en woon samen met mijn fantastische man mijn “bonuskind” en onze honden in het prachtige Brabant. Naast dat ik me verdiep in gezondheid en voeding ben ik dol op alles wat groeit en bloeit, een echt buitenmens en zuinig op ons milieu. Ondanks mijn beperkingen ben ik optimistisch en ga vooral uit van datgene wat ik nog wel kan. Deze positieve kijk op een leven met ms hoop ik over te brengen op mijn lezers.

Diagnose MS

Mijn leven veranderde compleet toen ik in 1997 werd geconfronteerd met de eerste symptomen van wat later ms blijkt te zijn. Ik was toen 25 en had in de beginperiode gemiddeld drie schubs per jaar.

Mijn eerste ervaring met een positieve uitwerking van voeding op ms komt 4 jaar na de diagnose. Ik besloot het maximale uit mezelf  te halen en veranderde mijn levensstijl radicaal door dagelijks te sporten en gezonder te eten. In plaats van snelle koolhydraten (brood, aardappel, rijst, pasta) nam ik extra groenten en fruit. Resultaat, in een jaar tijd 20 kilo lichter maar nog veel belangrijker GEEN SCHUBS meer. Ik ben op die manier (zonder ms-medicatie) nagenoeg stabiel gebleven tot 2012.

Dr Wahls

In 2012 slaat het noodlot toe en ga ik ineens hard achteruit. Mijn fysieke en cognitieve beperkingen nemen zo toe dat ik niet meer kan functioneren op mijn werk, niet meer kan fietsen en autorijden. Geen prikkels meer kan verdragen en ik ook mijn privéleven meer moet aanpassen. De wereld is klein op dat moment. Een lang revalidatietraject volgt als mijn relapsing remitting ms blijkt te zijn  overgegaan naar secundair progressieve ms. Bij spms vindt er geen herstel meer plaats en is achteruitgang je enige zekerheid, volgens de neuroloog althans. Op zoek naar een alternatief om deze “vrije val” te stoppen stuitte ik op dr. Terry Wahls en haar boekThe Wahls Protocol . Dat is waar mijn weg met voeding begint.

Ik wens je veel leesplezier op de site.

Heb je vragen neem gerust  contact met mij op.

 

 

 

© 2021 met MS en vork

Thema door Anders Norén