met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

Optimaal (Paleo) Ketogeen Leven. Zo doe je dat!

Ketogeen eten voor een gezond gewicht en een fit en vitaal lichaam

Ketose is een natuurlijke metabole staat waarbij het lichaam vet gebruikt als brandstof in plaats van koolhydraten (suikers). Iemand in ketose is dus een vetverbrander.

Deze manier van eten is bekend als Low Carb High Fat (LCHF), koolhydraat arm eten en lijkt sterk op het vroegere Atkins dieet.

Nog beter is hierbij de nadruk te leggen op optimaliseren van vitaminen en mineralen. Maximale voedingsstoffen per calorie. Dat is onze manier van Optimaal (Paleo) Ketogeen Leven.

koolhydraten als brandstof

Als je koolhydraten eet worden deze omgezet in bruikbare suikers en opgeslagen in de lever en je spieren. Het lichaam gebruikt gewoonlijk deze suikers als brandstof. De lever en de spieren hebben een beperkte capaciteit om de suikers op te slaan. Als de lever teveel koolhydraten krijgt aangeboden worden deze suikers uiteindelijk omgezet in vet en als reserve brandstof opgeslagen.

Vetcellen hebben een hele grote opslag capaciteit. Een lichaam met overgewicht is in feite niets anders dan heel veel opgeslagen energie. Als je stofwisseling niet naar behoren werkt worden die reserves onvoldoende of niet aangesproken. Lukt het jou maar niet om een gezond gewicht te bereiken? Voel je je slap en futloos dan is deze leefstijl misschien precies wat je nodig hebt.

De vetverbrander

Als je in ketose bent schakel je over van glucose naar vetverbranding. Dit vet komt uit je voeding en/of uit je vetreserves (lichaamsvet). Bij dit proces komen ketonen vrij. Bij onze manier van ketogeen eten neem je als je wil afvallen minder vetten via je voeding maar gebruik je de vetten uit je lichaamsreserves. Wil je geen gewicht verliezen dan eet je de hoeveelheid vet die jij nodig hebt voor jouw brandstofvoorziening.

Als het lichaam een langere periode geen koolhydraten krijgt worden deze ketonen ook gebruikt als brandstof en vormen een superieure voedingsbron voor de hersenen.

De hersenen blijven met o.a. het immuunsysteem ook altijd afhankelijk van een beetje glucose. Met ketogeen eten zoals wij hier beschrijven komt er ook altijd nog een beperkt aantal koolhydraten uit de voeding. Mocht dit niet genoeg zijn dan is je lichaam in staat uit eiwitten weer glucose te maken om aan de behoefte te voorzien. Dit gebeurd echter in tegenstelling tot wat eerst werd gedacht alleen indien noodzakelijk. Meer eiwitten eten betekend dus niet dat deze in het lichaam veranderd in suiker.

Ketose gezond?

Er zijn nog steeds artsen die ketose verwarren met de levensgevaarlijke ketoacidose. Ketose als metabole staat is in principe niet gevaarlijk.

Ook hebben mensen hun vraagtekens bij meer vetten eten. Is dat niet slecht voor je lever, je hart&vaten. De rol van vet en cholesterol staat vandaag de dag in een veel positiever daglicht. Lees hier het baanbrekende onderzoek van augustus 2017. Waaruit blijkt dat koolhydraten de boosdoener zijn en gezonde vetten je vriend. Cholesterol uit voeding blijkt nauwelijks van invloed op de waarde. De totaal cholesterol is veel minder een indicator voor het risico van hart en vaat ziekten als altijd werd gedacht. In tegendeel cholesterol is noodzakelijk voor vele functies in het lichaam en o.a. van groot belang voor hersengezondheid en het functioneren van je zenuwcellen.

Gebruik altijd je verstand en volg je gevoel. Als je twijfelt bespreek dit dan met je arts voor je begint aan een ketogeen dieet. Hou er rekening mee dat de meeste artsen niet op de hoogte zijn van diëten als deze.

Ketogeen leven voor je gezondheid

De ervaringen van volgers leren ons dat paleo-ketogeen leven helpt om mensen met verschillende aandoeningen de kwalitiet van un leven te verbeteren. Onder de volgers van het Wahls Protocol ervaren mensen met o.a. metabool syndroom, diabetes II, reuma, ms, lyme, alzheimer, parkinson en zelfs ALS dat hun klachten verminderen.

Hoe geweldig is het om iedere keer weer te horen hoe mensen fitter en vitaler worden. Mogen minderen met medicijnen of zelfs helemaal vrij komen medicatie.Misschien lukt het jou ook?

Ketose & wetenschap

Een interessant onderzoeksveld is het effect van ketonen op ziekten die hersendegeneratie veroorzaken? Ze denken dat hersenkrimp (oa alzheimer, ms) versneld optreedt doordat de hersencellen glucose niet goed meer als energie kunnen opnemen. Vaak blijkt dat de hersencellen dan nog wel ketonen kunnen gebruiken als brandstof. Hierdoor kan het ziektebeeld stabiliseren en zelfs herstellen.

Samen met vasten wordt er ook uitvoerig gekeken naar hoe ketonen in combinatie met reguliere behandelingen van kanker kunnen worden ingezet.

Ketogeen eten met OKL

Ketogeen op de ‘oude’ manier kent als fundament het eten van veel vet, weinig koolhydraten en matig eiwitten. Dit werkt echter niet voor iedereen.

Inmiddels weten we hoe je de balans in het lichaam beter kunt waarborgen als je in ketose bent. De sleutel blijkt niet allen de verhouding tussen de koolhydraten, eiwitten en de vetten (macro’s). Maar ook de voedingswaarde is van groot belang. Onze focus ligt in het bijzonder op het optimaliseren van de voedingswaarde d.m.v. deze voedingslijst. We noemen onze aanpak Optimaal (paleo) Ketogeen Leven. Eten met optimale hoeveelheid vitaminen en mineralen zodat je zo weinig mogelijk hoeft aan te vullen met supplementen.

Het bereiken van een optimaal evenwicht, een beter gezondheid om maximaal te kunnen functioneren.

Optimaal (paleo) Ketogeen Leven hoe doe ik dat?

Ben je benieuwd geworden? Voeding en leefstijl is niet een kwestie van 1 methode die past voor iedereen. Het is maatwerk! Wij wensen je veel succes om de sleutel naar jouw gezonde eetpatroon te vinden en helpen je graag verder met de informatie die je vindt op onze website.

Lees het complete artikel Optimaal (paleo) Ketogeen Leven en leer je weg te vinden.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 met MS en vork

Thema door Anders Norén