met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

Wahls Protocol Paleo de uitleg

Het Wahls Protocol

Dit dieet is gebaseerd op het boek van dr Terry Wahls. Haar methode heeft inmiddels duizenden mensen met auto immuunziekten en andere aandoeningen over de hele wereld geholpen hun gezondheid te verbeteren. De resultaten zijn vaak verbluffend. Daar waar artsen met de handen in het haar zitten blijt de oplossing uiteindelijk zo iets simpels als het aanpassen van wat je eet. Ik heb spms en heb met het wahls Protocol mijn symptomen weten te stabiliseren en zelfs te verbeteren. De kwaliteit van mijn leven is in niets te vergelijken met vier jaar geleden. Ik hoop dat deze leefstijl, want het is niet een kortstondig dieet, ook jou start is van de ontdekkingstocht naar wat voeding met je gezondheid kan doen.

Lees voor je begint eerst De Inleiding

Kijk ter introductie naar dit filpje over The Wahls Protocol

Als je meer wil weten over paleo kijk dan The Paleo Solution

ms dieet

Groenten en fruit

Dr Wahls adviseert om minstens  9 cups groenten (en fruit) te eten, waarvan 3 cups groene groenten, 3 cups zwavelrijke groenten en drie cups kleurrijke groenten en fruit. Varieer zoveel mogelijk en kijk naar de groenten en fruit van het seizoen. Eet je koolhydraten en zetmeel zoals fruit en zoete aardappelen bij voorkeur alleen tijdens de avondmaaltijd (bulletproof). Laat je zoete aardappel afkoelen dan wekt deze als “resistente zetmeel” en is extra goed voor je darmflora.

Cups zijn Amerikaanse maten. Ik heb dit vertaald naar onze Nederlandse maatstaven:

 • GROENE BLADGROENTE: 150 gram rauw bv bladsla of 300 gram gekookte groene bladgroenten.
 • ZWAVELRIJKE GROENTEN: 200/300 gram.
 • GEKLEURDE GROENTEN EN FRUIT: fruit portie bij voorkeur 150 gram bes soorten (aardbei, blauwe bes, frambozen ed.) of twee stuks fruit. Gekleurde groenten ca 200 gram.

Opgeteld komt dit neer op ongeveer 700 gram groenten en 150 gram fruit. Kijk in de voedingslijst welke groenten en fruit onder welke categorie vallen.  Als je heel klein of tenger bent mag je het aantal met max 1/3 verminderen. Dit lijkt ontzettend veel maar er zijn trucjes om met gemak nog veel meer groenten binnen te krijgen zonder dat je er veel van merkt. Soepen en smoothies zijn hier een uitkomst voor.  Wissel af en combineer met rauwe en gegaarde groenten. Eet het liefst biologisch, als dat niet mogelijk is kijk dan eens naar dit lijstje en kies ook biologisch voor je bladgroenten en de groenten en fruit soorten waarvan je ook de schil eet.

Gefermenteerde producten

 • Eet dit liefst dagelijks een beetje gefermenteerde voeding voor een goede darmwerking en darmflora (onverhit eten!). Verpakte zuurkool uit de supermarkt is helaas vaak niet gefermenteerd. Zelf maken is niet moeilijk.
 • Water kefir of kombucha thee zijn ook goede alternatieven

Peulvruchten en nachtschade

 • Beperk peulvruchten zoals doperwten, verse bonen en sperziebonen tot 1 keer per week. Peulvruchten bevatten naast goede stoffen helaas ook anti-nutriënten en lectine. Lectine is een natuurlijke gifstof dat het zaad (de boon) beschermd tegen vraat, anders kan de boon zich immers niet voortplanten. Teveel lectine veroorzaakt ontstekingsreacties in je darmen. Kortom peulvruchten zijn minder geschikt voor mensen die een auto-immuunziekte hebben.
 • Eet geen pinda’s (is een peulvrucht).
 • Eet geen soja (en alles wat er van gemaakt wordt) soja boon is ook een peulvrucht.
 • Eet geen groenten uit blik, dus ook geen bonen uit pot of blik.
 • Eet geen aardappelen en andere (nachtschade). Nachtschade is een plantenfamilie de vruchten ervan bevatten alkaloïden ook weer een giftige beschermlaag om vraat te voorkomen. Nachtschade wordt in verband gebracht met de bevordering van auto-immuunreacties. Het verschilt overigens wel per soort bv verse rijpe tomaat bevat maar weinig van de stof en kan vaak wel verdragen worden. Proberen dus. Ik eet wel matig tomaat en paprika. De aardappel heeft nog een kwade eigenschap, hij bevat heel veel snelle koolhydraten waardoor je suikerspiegel te hard gaat stijgen en dalen.  Hierdoor volgen er in het lichaam allerlei processen die ontstekingsreacties bevorderen.

Vlees, vis en andere eiwitbronnen

Bij iedere maaltijd een stukje ter grote van je vuist. Ik hou ongeveer 100 gram per maaltijd aan (2 X per dag) en in ketose 1 x per dag . Het vlees en gevogelte bij voorkeur biologisch, antibiotica vrij en helemaal mooi vlees van dieren die buiten hebben kunnen grazen (en met gras zijn gevoerd). Dat laatste is in Nederland een kostbaar product te koop bij oa Pure Graze. Doe wat je portemonnee toelaat iedere stap die je kan maken is meegenomen. Ik kies minstens beter leven dieren met twee of drie sterren. Vleeswaren zijn lastig want zij bevatten doorgaans suiker, gluten, nitraat en andere ongewenste toevoegingen en smaakversterkers. Niet nemen of zelf maken.

 • Eet kwalitatief hoogwaardige eiwitten uit vlees, gevogelte.
 • Neem regelmatig orgaanvlees, is ultieme bron van voedingsstoffen. Eerlijk is eerlijk, ik krijg het niet weg en slik i.p.v. orgaanvlees de volgende supplementen: levertabletten, ubiqunol (actieve Q10) en B12.
 • Wahls sluit ei uit omdat zij er niet tegen kan. Eieren zijn echter voor vele een gezonde bron van voedingsstoffen. Om te ontdekken hoe dat bij jou zit eet je de eerste vier weken geen eieren. Probeer ze daarna weer uit en kijk de dagen erna hoe jij je voelt. Zo kwam ik er achter dat ei de veroorzaker van mijn gewrichtspijn was. In mijn recepten vind je dan ook geen ei.
 • Eet minstens drie keer per week vette vis. Kies voor in het wild gevangen en niet voor gekweekte vis.
 • Eet en drink geen zuivel. Op dit punt wijken wij Nederlanders echter af van wat Wahls in haar ms dieet beschrijft. Wij zijn gemiddeld beter instaat zuivel te verteren dan mensen in de rest van de wereld. Toch is ook hier een deel van de mensen intolerant voor lactose of caseïne, vaak zonder dat zij dit weten. Er is nog een reden om zuivel te laten staan en dat is Neu5Cg. Zit ook in vlees van grotere zoogdieren (rood vlees) en is verantwoordelijk voor het activeren van het immuunsysteem.
 • Eiwit poeders zijn een populaire toevoeging in smoothies. Ik ben er geen fan van. het blijft een zwaar bewerkt product en de eiwitten zijn vaak niet compleet waardoor ons lichaam er niet mee kan doen wat hij zou moeten doen. Toegestaan mits van biologische zuivere bron en zonder extra toevoegingen. Ik gebruik wel collageen/gelatine in mijn recepten.
 • Drink bonebroth, boullion van botten (of gebruik als basis voor soep en saus)

Noten zaden en pitten

 • Eet iedere dag een handje rauwe noten (notenpasta). Het heeft de voorkeur deze eerst te weken en te drogen. Lees hier voor mijn post over  noten zaden en pitten. Vegetariërs eten grotere hoeveelheden en moeten zeker gaan weken en eerst laten kiemen. Ik kies soms voor het gemak en wissel af en laat me zo nu en dan meten op gifstoffen door orthomoleculair arts.
 • Eet twee keer per dag een eetlepel lijnzaad met een glas water tegen verstopping.
 • Zaden en pitten zijn toegestaan maar eet ze niet te veel.

Vetten

 • Zorg dat ongeveer 35/45% van je dagelijkse calorie inname bestaat uit gezonde vetten. Op een dieet van totaal 2000 kcal betekend dit ca 100 gram aan vetten. Dit lijkt veel maar je eet veel minder koolhydraten, dus deze energie vervangen we voor energie uit vet. En weet je wat je zenuwstelsel en hersenen hier heel blij van worden.
 • Eet gezonde vetten, olijfolie (alleen koud), kokosolie (mct olie/octane/xct) en roomboter als je het kunt verdragen.
 • Eet geen oliën die te veel omega-6 vetzuren bevatten, zoals zonnebloem, maïs, sojabonen, koolzaad enz. Vermijd margarines en andere transvetten.

Granen, tarwe, meelproducten en aardappelen

 • Eet geen gluten en graansoorten (meelproducten als brood, koek, beschuit, gebak, pasta). Gluten en alle graansoorten (ook haver) zijn mijn grootste trigger gebleken en lokken aanvallen uit van mijn ms.
 • Beperken glutenvrije alternatieven zoals witte rijst en quinoa tot één keer per week (ik eet dat eigenlijk helemaal niet en heb een goed alternatief gevonden in bloemkool-rijst.
 • Gebruik als alternatief om te bakken, kokosmeel en amandelmeel.
 • Ga niet voor kant en klare glutenvrije gebakken alternatieven, deze zitten bomvol toevoegingen die niet passen in dit dieet.

Algen en zeewier producten

 • Voeg deze bron van vitamine en mineralen, o.a. jodium aan je dieet toe. Denk aan zeekraal, zeewier, Isea zeewier pasta of kelp tabletten.
 • De algen chlorella en spirulina zijn in poeder vorm toe te voegen aan smoothies of in tablet te krijgen.

Suiker en zoetstoffen

 • Eet geen geraffineerde suikers, siropen (agavesiroop ed). Let op de verborgen suikers, fabrikanten verzinnen iedere keer weer trucs en nieuwe namen voor suiker. Toegevoegde fructose klinkt gezond maar het is suiker in de meest schadelijke vorm voor hart en vaten. Als ik suiker eet voel ik me de dag erna verschrikkelijk moe.
 • Beperk honing tot 1 tl per dag (alleen avondmaaltijd, niet bij ketose), als alternatief gebruik ik groene stevia. Kijk ook uit met stevia producten, deze zijn niet wat het lijkt. Koop alleen de pure groene vermalen blaadjes.
 • Vermijd alle kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam.

Wahls paleo plus/ KETOgeen

 • Ik introduceer 18 uur per dag vasten ook wel intermittent vasten genoemd of eTRF (early time restricted feeding) met een “eating window” van 6 uur (ontbijt en lunch). Het avondeten vervalt.
 • Reduceer de groente inname met 1/3 naar ca 450 gram per dag naar ratio verdeeld in de drie groepen, groen, zwavelrijk en kleurrijk.
 • Eet geen koolhydraat rijke groente. Zoals zoete aardappelen, gekookte wortelen, pastinaken, pompoen en bieten. Wortels en bieten kunnen wel als rauwkost gegeten worden.
 • Eet helemaal geen peulvruchten meer.
 • Beperk het fruit tot max 100 gram bes soorten per dag en eet deze alleen tijdens de avondmaaltijd want dat is beter voor je slaap en voorziet je hersenen dan van glucose zodat deze de onderhoudende taken tijdens de slaap goed kunnen uitvoeren. Eet geen gedroogd en ingeblikt fruit, naast vers is bevroren wel prima.
 • Eet voldoende vlees, vis en andere eiwitten. Ik eet eiwitten volgens de aanbevelingen van OKL.
 • Eet voldoende vetten. de hoeveelheid is afhankelijk van je behoefte. Als je veel lichaamsvet hebt kun toe met minder vetten in je eten.

Kijk voor een uitgebreide uitleg van Ketogeen leven naar de pagina’s die daarover op deze site staan.

Vergelijkende staat tussen Wahls Protocol en westers dieet:

Eiwitten/proteïnes Koolhydraten Vetten
Westers dieet 20/30% 40/60% 15/25%
 
Wahls Paleo
30/35% 20/35% 35/45%
Paleo Ketogeen 20/30% 5/10% >60/75%

© 2021 met MS en vork

Thema door Anders Norén