met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

Wahls Protocol Paleo een inleiding

Wahls Protocol, voeding als middel bij ziekten

Mijn reis met het Wahls Protocol start bij het fantastische verhaal van dr.Terry Wahls. Zij is net als ik belast met secundair progressieve ms en was gebonden aan een rolstoel. Na jaren van experimenteren met voeding en aanpassingen in haar levensstijl is het haar letterlijk gelukt weer op de been te komen en te blijven. Een heel bijzonder verhaal. Ik raad je aan haar boek “The Wahls Protocol” te lezen (in het Engels te koop bij Bol.com).the Wahls Protocol

Nu zou je denken waarom ga ik niet dat boek dan niet tot op de letter navolgen? Dat kun je zeker doen. Maar het is om te beginnen een hele puzzel. Wij Nederlanders hebben een eigen kijk op eten en smaak, daarbij zijn wij hier iets ook anders geëvolueerd waardoor we bv beter zuivel kunnen verwerken. Dat maakt dat ik het principe van dr. Wahls heb omgezet naar een eigen variant. Hierin houd ik rekening met innovaties en onderzoeken op het gebied voeding en gezondheid.

Met name de manier van ketogeen eten is sinds het uitkomen van het boek enorm geëvolueerd en geoptimaliseerd. Als teamlid van Ketogeen Nederland blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg en help ik de vele leden om met voeding hun gezondheid te verbeteren. Mijn ervaring en kennis verwerk ik in de informatie op deze site. De benadering op deze site beweegt mee met de ontwikkelingen.

Om jullie nog beter te kunnen bijstaan volg ik een opleiding tot orthomoleculair therapeut.

Experimenteer met voeding

De kijk op voeding en gezondheid is continu in ontwikkeling. Misschien vind je dat zelf niet altijd even duidelijk. Voor ieder onderzoek dat een voedingsmiddel promoot staan er tien onderzoeken die het tegendeel beweren. Ik heb vooral geprobeerd mijn gezonde verstand te gebruiken en niet alles klakkeloos aan te nemen, maar ook dingen te proberen. Mijn ervaringen als “bio hacker” deel ik graag op mijn site. Je hoeft gelukkig het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Na het lezen van The Wahls Protocol heb ik me verdiept in de Paleo levensstijl. Vervolgens breide mijn studie zich uit naar vasten, ketogene diëten (lowcarb & high fat). Het demoniseren van vet is onder de wetenschappers nu toch echt verleden tijd. Meer en meer onderzoek bevestigt dat je door het eten van gezonde vetten, ziekte kunt behandelen en voorkomen. Een hele omslag in het denken voor iemand als jij en ik die zijn groot gebracht met het idee dat vet eten slecht voor je is. Ik experimenteer met vasten en ketose. Hoe maak ik het makkelijker en wat werkt het beste voor mijn lichaam.

Zorg voor je mitochondriën

Het Wahls Protocol legt uit dat het ontstaan van kwalen en ziekten op celniveau bekeken moet worden. Het dieet voorziet in het voeden, onderhouden en herstellen van je cellen. Het hele functioneren van het menselijk lichaam is afhankelijk van de gezondheid van de cellen. Je cellen bestaan o.a. uit mitochondriën (de energieleveranciers van de cellen) die een belangrijke rol spelen in gezondheid en fitheid. Zonder voldoende en gezonde mitochondriën kunnen de cellen hun taken niet goed uitvoeren en sterven. Dit ligt ten grondslag aan vrijwel iedere auto-immuunziekte en vele andere aandoeningen. Dr. Wahls heeft onderzocht welke vitaminen en mineralen essentieel zijn voor je hersen- en zenuwcellen. Ze zocht welke voeding deze vitamine en mineralen bevatte en het dieet was geboren. De voedingswaarde van je maaltijden gaat met toepassing van Wahls Protocol dan ook flink omhoog om jouw cellen te geven wat ze nodig hebben.

Voorkom ontstekingsreacties

Anderzijds elimineert deze leefstijl zoveel mogelijk voeding die de ontstekingsreacties en laaggradige ontstekingen in het lichaam bevorderd. Vandaar geen zuivel, granen, soja, toegevoegde suikers, transvetten, bewerkt voedsel chemische toevoegingen en voor sommigen zelfs geen eieren, nachtschades en peulvruchten. Het is daarmee een geoptimaliseerd Paleo dieet dat voorziet in de behoefte van een ziek /defect/kapot lichaam. In het bijzonder het aangetaste centrale zenuwstelsel en hersenen van mensen met ms.

Stop het “vullen” met eten dat niets bijdraagt aan je gezondheid. Start met het voeden van je cellen zodat deze de energie kunnen generen om jou gezondheid te stabiliseren en te verbeteren.

Is Ketose beter?

De eerste fase uit het Wahls Protocol laat ik buiten beschouwing. Dr. Wahls heeft deze fase alleen beschreven om de overgang naar het echte ms dieet geleidelijker te laten verlopen.  Op deze site vind je twee varianten. Dit zijn fase twee en drie van het oorspronkelijke Wahls protocol. Wahls Paleo en Paleo Ketogeen. Welke beter is verschilt per aandoening en per persoon. Je start altijd met Wahls Paleo en werkt dit onvoldoende kun je kijken wat ketogene voeding met je gezondheid doet.

Verondersteld wordt dat de patiënten met ernstige degeneratieve symptomen van de hersenen en vooral cognitieve klachten het beter doen op het ketogene dieet. Dat is ook mijn ervaring. Ik voel me cognitief beter in ketose en veel van mijn mede volgers voelen hetzelfde. Of je ketose kunt verdragen en welke variant het beste werkt voor jou is een kwestie uitproberen. Lees eerst verder en kijk ook naar dat wat het meest aanspreekt en past in jouw situatie (in overleg met je dokter).

Begin altijd eerst met Wahls Paleo en kijk wat dat met je doet. Zelf wissel ik tussen de twee varianten en ben zo enkele maanden per jaar uit ketose ik volg daarbij mijn gevoel.

Starten en wachten op resultaat.

De eerste weken voelen de meeste mensen zich slap, futloos en soms trillerig. Dit komt door de overgang van minder suikers/koolhydraten naar meer vetten. Je lichaam moet wennen aan je nieuwe eetgewoonte. Dit en andere detox verschijnselen zoals hoofdpijn en darmproblemen verdwijnen doorgaans na twee tot vier weken. Even doorbijten dus. Als je over klachten twijfelt raadpleeg dan je arts.

Na de detox periode voelen de meeste mensen zich fitter en energiek. Wanneer je echt resultaat mag verwachten is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie:

 • welke aandoening, hoe lang ben je al ziek
 • je gewicht, je stress niveau, je nachtrust enz
 • wat is de ernst van je klachten maar ook hoe ziet jouw huidige voedingspatroon en levensstijl er uit? beweeg je veel of weinig kom je veel in de buitenlucht? woon je op het platteland of in de stad?

Het echte resultaat kan langer duren, variërend van een paar maanden tot drie jaar. Ik zelf heb twee jaar geduld moeten opbrengen. Maar het was het zeker waard. Dit is geen tijdelijk dieet maar een manier van leven. Als je begint hou dan altijd in de gaten dat jij je unieke zelf bent met je persoonlijke sleutel tot het verbeteren van je gezondheid. Ik hoop je op weg te helpen maar luister vooral naar je lichaam en gebruik je verstand.

lees hier verder

Verder Bericht

Vorige Bericht

8 Reacties

 1. Fatima 30 oktober 2020

  Hallo Pien,
  Wat fijn dat je zo veel baat hebt bij het wahls protocol. Zelf ben ik nu twee maanden bezig met Wahls protocol nadat ik de diagnose MS heb gekregen. Ik belandde in het ziekenhuis door een heftige Schub waarbij ik geen gevoel meer had aan de rechterzijde van mijn lichaam van top tot teen. Nu twee maanden verder voel ik wel dat ik s ochtends fitter opsta maar daarna gaat het snel achteruit, ook heb ik ontzettend last van mijn darmen, met name gefermenteerde producten en alle soorten kool vallen heel slecht bij mij. Ik voel me verschrikkelijk slecht sinds ik ben begonnen met Wahls. Hormonaal slaat mijn lijf ook op tilt. Acne, vochtvasthouden, haaruutval. Ik heb PDS en vetten en alle koolgroenten, asperges doen mij pijn en zorgen voor obstipatie. Wat wel werkt is vasten. Het vasten houdt me overdag op de been. Zonder ontbijt en lunch ben ik de hele dag mobiel en actief. Ik heb een hele actieve RR MS diagnose en merk dat ik nu twee maanden na mijn eerste schub weer achteruit ga mijn rechterhelft valt stukje bij beetje weer uit. Mijn been valt uit en tintelt mijn arm wordt stijf en de rechterkant van mijn gezicht hangt en is verdoofd. Cognitief is het een zooitje: brainfog, duizelig en af en toe scheel kijken. Ik denk dat mijn buik door PDS de voedingsstoffen niet optimaal opneemt/verwerkt. Ik ga bij een orthomoleculair arts langs om eens te kijken of er iets aan te doen is. Ook wil ik LDN gaan gebruiken maar niemand wil het voorschrijven (huisarts niet, neuroloog niet) hopelijk de ortho arts wel.

  Ik denk dat Wahls niet voor iedereen met MS geschikt is, hoewel de theorie z’n zinnig is. En ik ook begrijp dat je je hersens moet voeden. Maar ik heb ondervonden dat als het dieet niet baat het wel schaadt(relapse).

  • Muriel 30 oktober 2020 — Berichtauteur

   beste Fatima, wat darmen betreft had en heb ik ook veel problemen en ben ik pas vorig jaar er achter gekomen dat ik coeliakie heb. Obstipatie is mij ook bekend. Binnen het protocol ga ik daarom sommige voedingsmiddelen uit de weg omdat ze bij mij teveel een reactie op de darmen geven. Gefermenteerde producten geven mij een opgeblazen buik. Ik deed een ontlastingonderzoek naar o.a. de samenstelling van mijn darmflora. Hierdoor heb ik nog meer inzicht gekregen in de behoefte van mijn darmflora en ben ik daar op gaan sturen in mijn eten (meer vezels, niet teveel van bepaalde suikers maar ook even niet ketogeen eten). Mijn ervaring is dat het Wahls Protocol voor vele een vertrekpunt is om er van daaruit je eigen draai er aan te geven. Gluten/granen zijn voor de meeste de grote trigger. en voor iedereen die aan mij terugkoppelt zie ik dat onbewerkt puur eten de basis is. Het Protocol kan voor jou ook een stappenplan zijn naar je eigen optimale manier van eten. Het koste me 7 jaar om mijn puzzel een beetje op zijn plaats te krijgen en nog steeds leer ik mijn lichaam beter kennen. Het eerste half jaar van het protocol vond ik zwaar. Voelde totaal geen resultaat ik was eerder vaker misselijk en futloos naast de al ernstige bestaande klachten van de ms. Pas na twee jaar ging het me echt helpen. Dit wil zeker niet zeggen dat ik je aanmoedig langer te proberen. Ik adviseer je juist je gevoel te volgen, te luisteren naar je lichaam. Succes groet!

 2. De ridder j 15 oktober 2018

  Ik zou graag starten met dit dieet. Maar welk alternatief kan ik eten als ontbijt. Als je geen brood of yoghurt ja. Eten. Grtz

  • Muriel 15 oktober 2018 — Berichtauteur

   Je kunt beginnen om te kijken of het smoothie recept wat voor jou is. Na dertig dagen elimineren van eieren mag je die weer proberen en als je binnen 72 uur geen reactie merkt dat wordt een ontbijt reuze makkelijk. Een groenten omelet bijvoorbeeld. Sommige ontbijten met chia pudding van bijv 200 ml amandel of kokosmelk met 30 gr chiazaad en 150 gram bessen en frambozen (diepvries) daarbij wat rauwe noten, amandelen kokosschaafsel. Andere kiezen er voor om sávonds iets extra’s te koken om dat de volgende dag als ontbijt te nemen. Toen ik startte heb ik eerste jaar ook smoothies genomen (wissel de blad groenten af). Nu ontbijt ik niet meer omdat ik maar twee keer per dag eet (lunch en dinner). Er is in feite geen onderscheid tussen mijn maaltijden. Lunch dinner of ontbijt zijn uitwisselbaar. Ik wens je veel succes. Vooral de eerste twee maanden zijn lastig. je lichaam moet wennen en het is allemaal nog wat zoeken. Maar daarna wordt het makkelijker. je smaakpapillen veranderen en je gaat nieuwe dingen super lekker vinden.
   gezonde groet Muriel

 3. Majdoula 27 juli 2017

  Ik heb me ook heel lang aan dit dieet gehouden. Helaas hierdoor sterk vermagerd. Ik voelde me wel goed. Hoe kom ik terug op gewicht?

  • Pien 27 juli 2017 — Berichtauteur

   Beste Majdoula,
   Ik adviseer je het dieet wat betreft de voedingslijsten gewoon aan te houden. Ik ga er vanuit dat je niet de ketogene fase hebt gedaan. Wat je kunt doen is meer vetten en meer koolhydraten toevoegen. koolhydraten uit fruit zoete aardappel, wortels, vetten uit noten, notenpasta, lijnzaad crackers. In extreme gevallen kan het nodig zijn tijdelijk meer maaltijden te nemen. Heb je wel de ketogene fase gedaan dan is het in jou situatie beter even terug te gaan naar paleo met bovengenoemde extra’s.

   veel succes en gezonde groet Pien

 4. Anja Willemsen 27 september 2016

  Goeiemiddag,
  Kunt u misschien laten zien wat u nou precies eet op een dag? (liefst meerdere dagen)
  Ik wil dit heel graag uitproberen maar vind het knap lastig hoe nou te beginnen!
  Ik heb ppms en ga voor mijn gevoel het laatste jaar hard achteruit.
  Groetjes Anja

  • Pien 28 september 2016 — Berichtauteur

   Als je gaat starten begin je stap voor stap met eerst gluten en graanvrij, dan suiker en bewerkte producten laten staan, vervolgens zuivel en soja en als laatste ei. Dat allemaal volgens de voedingslijsten op deze site. Vervolgens ga je kijken naar de hoeveelheden.
   Als je aan het eten en koken gewend bent kun je vasten introduceren. Houdt bij alle stappen die je maakt een dagboekje bij (in agenda of zo).

   Ik eet eigenlijk heel eenvoudig, door het niet nastreven van alternatieven voor wat ik gewend was te eten (geen paleo brood en koek ed), maak je het allemaal een stuk makkelijker. Kijk maar eens naar de dagmenu’s http://metmsenvork.nl/ms-dieet-paleo-dagmenu/
   Heel veel succes Anja, je kunt ook prive contact opnemen via het contactformulier!

   gezonde groet Pien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 met MS en vork

Thema door Anders Norén