met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

Paleo een manier van leven

paleo en ms

Wat is Paleo?

Paleo je hebt er vast wel eens van gehoord. Je kunt het ontzettend ingewikkeld maken maar dat ga ik niet doen want dat is het ook niet. Melchior Meijer geeft een goede beschrijving in zijn post Paleo op een bierviltje. Paleo is geen dieet maar een manier van leven.

Het principe is gebaseerd op wat de mens at in de tijd dat zij nog jaagde en verzamelden. Het dieet bestond uit wat er in de omgeving leefde, groeide (en eetbaar was). Vlees, vis, schaaldieren, eieren, knollen, wortels, planten en vruchten (noten). Die periode heeft een paar miljoen jaar geduurd tot wij ca 11.000 jaar geleden zijn wij over gegaan op het verbouwen van gewassen en het houden van dieren. Ons dieet veranderde door oa het eten van granen en het drinken van melk. Zo raakte de mens steeds verder verwijderd van zijn genetische oorsprong. Meer ziekte en afwijkingen worden vanaf dat moment waargenomen in de opgegraven fossiele resten. De laatste 100 jaar hebben we in sneltrein tempo bijna volledig afstand genomen van het dieet van de jagers en verzamelaars van toen. Kijk maar eens goed op de verpakkingen. Dat leest toch niet als eetbaar?

Paleo en ons huidige voedingspatroon

Wetenschappers vertellen dat sinds de oertijd onze genen nauwelijks zijn geëvolueerd. Dit zou betekenen dat ons lichaam nog steeds rekent op de inname van dezelfde nutriënten als in de oertijd om optimaal te functioneren. Als je deze theorie gelooft dan is het makkelijker te begrijpen dat veel van onze kwalen en ziekten voortkomen uit onze huidige manier van leven. Ons voedingspatroon dat voornamelijk bestaat uit bewerkte voeding. Eten met een lage voedingswaarde per calorie (lege calorieën) geeft onvoldoende voeding aan onze cellen. Andere boosdoener is onze leefomgeving met toenemende straling en vervuiling. Maak ook de wijze waarop wij leven (drukte, zorgen, verstoorde slaap en stress) zijn van invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Met deze site bied ik je de keuze en de kans bewuste keuzes te maken. Een kans om je gezondheid te verbeteren met het Wahls Protocol paleo.

Wil je meer weten over Paleo en de gevolgen van onze westerse levensstijl op onze gezondheid, dan raad ik je aan de boeken te lezen van Robb Wolf en Loren Cordain. Hoe jij je voedingspatroon kunt aanpassen lees je in de inleiding van het ms dieet paleo.

© 2021 met MS en vork

Thema door Anders Norén