ms dieet bloemkoolrijst en puree

Alternatief voor rijst en aadappelpuree

Bloemkoolrijst is eigenlijk overal lekker bij. De truc is om de bloemkool niet te gaar te laten worden zodat het gerecht niet teveel naar bloemkool gaat smaken. Meestal koop ik een grote bloemkool en een kleine broccoli zoals hier op de foto’s. Maar je kunt ook alleen bloemkool verwerken. Ik zet beide gerechten op 1 pagina omdat ik ze eigenlijk ook altijd tegelijk bereid. De puree voor op de dag van bereiding, een extra portie voor de vriezer en de bloemkoolrijst bereid ik in basis vast voor om de volgende dag iets mee te maken.

Ook lekker als basis voor nasi of roerbak schotels.

vrij van: ei, gluten, lactose, toegevoegde suiker past in een paleo dieet en in een ketogeen dieet.

De puree is goed in te vriezen. De bloemkoolrijst kan ingevroren worden ook maar ik vind hem dan toch minder lekker, beetje te nat worden.

 

Recept bloemkoolrijst: paleo en ketose

  • el kokos olie
  • 1 stronk bloemkool in roosjes (of mix met broccoli)
  • peper en zout naar smaak

Doe de roosjes in je foodprocessor of hakker en snijd deze fijn tot de stukjes de maat hebben van een flinke rijstkorrel. Klaar is de rauwe basis. In een afgesloten bak dag of 5 houdbaar in de koelkast.

Voor de bereiding van de bloemkoolrijst als bijgerecht: Verhit de olie in een koekenpan en voeg de rijst toe met wat zout en peper. Laat dit kort roerbakken 2 a 3 minuten is genoeg. Eventueel  kruiden en een teentje knoflook mee roerbakken (kurkuma, kerrie, tuinkruiden italiaanse kruiden enz.)

Toepassing in roerbakschotels, voeg de rijst op het laatste moment toe. Roerbak kort mee 2 a 3 minuten. Niet te lang want dan komt de bloemkoolsmaak teveel naar boven.

Recept bloemkoolpuree: paleo en ketose

  • el kokos olie
  • 1 stronk bloemkool in roosjes (of mix met broccoli)
  • 1 el tuinkruiden, bieslook, peterselie oid
  • peper en zout naar smaak

Stoom of kook de bloemkool niet te gaar. Giet ze af en laat goed uitlekken. Doe de roosjes terug in de pan en voeg peper zout en kruiden toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Direct opdienen. Bloemkoolpuree is ook te gebruiken in stamppotten en ovenschotels.

Recept gemengde puree: alleen paleo

  • el kokos olie
  • 1/2 stronk bloemkool in roosjes
  • 1 knolselderij in blokjes
  • boullion blokje of poeder
  • 2 grote zoete aardappelen in stukken
  • 1 el. tuinkruiden, bieslook, peterselie oid
  • peper en zout naar smaak

Kook de knolselderij in de boullion in ca 20 minuten gaar. Stoom of kook de bloemkool niet te gaar. En stoom of kook ook de zoete aardappel stukjes tot deze gaar is. Giet alles af en laat goed uitlekken. Druk het vocht zoveel mogelijk uit de knolselderij. Doe alles in een pan en voeg de kruiden toe. Pureer de inhoud tot een gladde puree. Maak op smaak met peper en zout.

Deze combinatie komt het meest in de buurt van aardappelpuree. De gemende puree is ook prima te gebruiken in stamppotten en ovenschotels. Goed in te vriezen.