Lijnzaad crackers
Lijnzaad crackers zijn onmisbaar in mijn dieet. Het is gewoon heerlijk om iets knapperig te eten als alternatief voor beschuit en graanproducten die niet meer passen in dit ms paleo dieet. Lijnzaad werkt als het “cement in de cracker en is een onmisbaar ingrediënt. Daarbij bevat lijnzaad veel omega 3 vetzuren, vezels en hebben ze een stimulerende werking op de darmen.
Verder kun je naar harte lust variëren met zaden en pitten. De smaak kun je beinvloeden door de kruiden en groenten toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Lekker met kruidenboter of amandelpasta.
vrij van: ei, gluten, lactose, toegevoegde suiker. Past in een paleo dieet en in een ketogeen dieet. Het recept is in de oven of in een droogoven te bereiden.
Ingrediënten lijnzaad crackers:
voor 1 oven bakplaat, totaal 220 gram droge ingrediënten en 200 water. Voor een droogoven moet je rekenen op ongeveer 150 gram droge ingrediënten en 125 gram water per lade (sedona)
- 100 gr. gebroken lijnzaad
- 50 gr. hele bruine of gouden lijnzaad (mag ook gebroken zijn als je niet anders hebt)
- 50 gr zonnebloem pitten en/of pompoenpitten, in korrels gemalen
- 10 gr. sesamzaad
- 10 gr. cia zaad
- 1/4 tl zeezout
- 200 gr handwarm water (kan iets variëren) het deeg moet na vijf minuten smeuïg zijn.
Bereiding in de oven:
- verwarm de oven voor op 150 C hete lucht
- Voeg de ingrediënten samen en meng goed door
- giet het water er bij en laat het vijf minuten staan zodat het bindmiddel uit de lijnzaad vrij komt
- neem een deegroller, een siliconen mat en een vel bakpapier
- leg het deeg op de siliconen mat dek af met het bakpapier en rol gelijkmatig uit. Dit is even een lastig klusje maar doe je het vaker dan krijg je er routine in
- haal voorzichtig het bakpapier los zodat er zo min mogelijk blijft plakken. Werk de randjes bij met een plat mes tot de dikte gelijkmatig is. Teken de lijnzaad crackers met een bot mes uit
- schuif de bakplaat of meerdere in de oven en bak totaal 60 minuten. Draai en wissel de platen om na 20 minuten. Na de volgende 20 minuten kijk je of het lukt de crackers om te draaien (onderkant naar boven keren), lukt het niet nog iets langer bakken. tot je ze kunt omdraaien.
- De omgedraaide crackers no 20 minuten bakken
- In afgesloten bak zijn de lijnzaad crackers zeker twee weken lekker.
Bereiding in de droogoven:
- maak het deeg als hierboven en rol het uit over de sheets van je droogoven
- leg de vellen met het uitgerolde beslag op de laden
- plaats de laden in de oven en zet ze de eerste 6 uur op een hoge stand 67 C tot je ze kunt omkeren.
- keer ze en verwijder de vellen
- temperatuur terugzetten naar rawfood 47 C en nog 8/10 uur drogen tot ze helemaal knapperig zijn.
- Lijnzaad crackers met groenten hebben iets meer tijd nodig om te drogen
- de laden tussendoor af en toe wisselen voor gelijkmatige droging
- In een goede afsluitbare bak zijn de lijnzaad crackers lang houdbaar
Varianten lijnzaad crackers met groenten en kruiden:
- naar smaak, kruiden toevoegen (Italiaanse, tuinkruiden, knoflook, ui)
- geraspte wortel, courgette, paprika, rucola of zelf boerenkool toevoegen (iets meer water er bij dan) een hand per bakplaat.