met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

Smoothies voor ontbijt

Snelle smoothies

Smoothies zijn heel makkelijk als ontbijt (of lunch) te maken. Handig om mee te nemen naar je werk. In het Wahls Protocol paleo zijn smoothies een fantastische manier om veel groenten te verwerken. Mijn advies is om vooral te variëren met de ingrediënten en af te wisselen met andere ontbijten.

ms dieet paleo smoothies blad groenten

Vindt recepten op internet en pas ze aan

Het internet staat vol met recepten en de grote supers spelen handig in op de trend met kant en klare dranken. Maar pas op! De meeste recepten bevatten merendeel fruit of toevoegingen die niet passen binnen het Wahls Protocol paleo. De kant en klare smooties bevatten vaak gluten en suiker. Fruit is natuurlijk al een betere keus ten opzichte van wat de meeste mensen eten als ontbijt. Vruchten zijn echter ook een bron van suiker (o.a. fructose) en zorgen voor sterke schommelingen in je suikerspiegel en daardoor ook voor lekkere trek tussen de maaltijden door. Koop daarom liever geen kant en klare producten en pas de verhoudingen in recepten aan. Vul je blender met minstens 2/3 bladgroenten en met maximaal 1/3 fruit.

Enkele kritische noten over smoothies

Er zijn mensen die rauwe groenten minder goed verdragen. Volg daarbij je intuïtie hou je meer van warm eten is een smoothie misschien niet de beste keus voor jou. Daarbij kan te veel rauwe boerenkool kan de balans van je schildklier verstoren. Vooral vrouwen boven de 40, kunnen sneller last krijgen van verstoringen in de hormoonhuishouding. Het eten van te veel rauwe spinazie wordt door verschillende bronnen afgeraden. Wissel daarom af met andere groene bladgroenten. Ik ben voorzichtig geworden met smoothies, eh ja 40 plus.

Er zijn geluiden die het kauwen op je voeding prefereren boven het drinken van je calorieën. Door eerst te kauwen komen enzymen vrij die helpen bij verdere vertering en opname van de voedingsstoffen.

Blijf variëren

Dat gezegd hebbende denk ik: smoothies prima! Maar misschien niet dagelijks. Het blijft een makkelijke oplossing voor een snel gezond ontbijt op werk- en schooldagen. Doe het weekend dan eens afwisselen met een ontbijtje van roerbak groenten met Pharma ham of kokosyoghurt met fruit, lijnzaad en wat noten.

 

ms dieet paleo smoothies

Makkelijke smoothie-packs

Maak het jezelf nog makkelijker door voor een aantal dagen smoothie packs te maken. De packs vries je in. Voordeel is dat je meerdere variaties fruit en groenten in 1 smoothie kunt doen. Je hoeft niets weg te gooien en alles blijft zo vers mogelijk.

S ’avonds het pakketje uit de vriezer halen en in de koelkast leggen. De volgende morgen is het dan een kwestie van blenden en klaar! Hier volgen mijn twee favoriete smoothies, maar er zijn vele recepten mogelijk. Gebruik je fantasie en pas ze aan naar je eigen smaak.

Groene smoothie:

Voor 12 packs:

Zak bladspinazie 300gr (25 gr per st)

Zak boerenkool 300gr (25 gr per st)

2 zakken snijbiet (baby) of rucola 75 gr per zak (12 gr per st)

1 ananas (delen in twaalf stukken)

3 grapefruits (1/4 per st)

3 biologische citroenen  (1/4 per st)

12 stukjes gember van ca 1 cm

3 bananen (1/4 per st)

¼ tl kaneel per smoothie (goed voor de spijsvertering maar kan worden weggelaten)

¼ tl groene stevia (kan worden weggelaten)

1 blik 560 ml cocoscream (of kokosmelk >20 gr vet per 100ml) verdelen over de 12 packs

Per groene smoothie is dit ongeveer 65 gram bladgroente (eindeloos veel variaties mogelijk) en ongeveer 1 stuks fruit. Ik vind dit recept zonder citroen grapfruit en gember niet lekker. Neem die ingrediënten in deze combinatie dus als vast element. Varieer met de rest.

Bereiding :

  • Schil en snijd het fruit in stukken. Van de citroen eerst dun de schil afsnijden/schillen om te verdelen over de packs. De schil geeft een heerlijke smaak aan de drank. Daarna wel het wit van de schil verwijderen en het vruchtvlees bij de packs doen.
  • Verdeel alle ingrediënten en kruiden over 12 vriezerzakjes  voeg als laatste de cocoscream toe is maar een scheutje per pack.
  • Knoop de zakjes dicht en doe ze in de vriezer.

Bereiding van de pack tot een smoothie:  Doe de zo goed als ontdooide inhoud van het zakje in de blender voeg ca 1 dl koud water toe en blendt goed tot een glad geheel. Eventueel nog wat water toevoegen als hij te dik blijft. Zelf vind ik het juist lekker om de smoothie als een pap kan eten. Ik doe er dan wat minder water bij en voeg een el lijnzaad toe voor extra vezels.

Naar wens kun je ook nog Collagelatin toevoegen of een ander collageen poeder (great lakes). Een tl. spirulina poeder is ook een prima ingrediënt voor een extra boost.

Rode smoothie:

Een biet in je drankje klink misschien niet erg aantrekkelijk. Biet is echter super gezond. Rijk aan mangaan en en een bron van foliumzuur en kalium. Er wordt gezegd dat bieten goed zijn voor de werking van je schildklier en het zenuwstelsel. Dr Wahls adviseert regelmatig bieten te eten. Om de smaak niet te laten domineren hier een wat andere verhouding tussen groenten en fruit. Recept voor 1 smoothie:

¼ rauwe biet

100 gr bosvruchten

25 gram spinazie of andere bladgroente

Snuf groene stevia

100 gr cocoscream (of kokosmelk >20 gr vet per 100ml)

1 dl koud water

Doe alles in de blender en blendt tot gladde drank.

 

© 2024 met MS en vork

Thema door Anders Norén