met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

De rol van je darmen

Darmen in de hoofdrol

update maart 2021

We moeten we de rol die de darmen spelen in onze gezondheid niet onderschatten. Het immuunsysteem wordt namelijk voor 80% geregeld in de darmen. Het zou verstandig zijn om juist nu met het corona virus extra in te zetten op ons immuunsysteem en dus de darmen. Buikklachten zijn niet de enige indicatie dat er iets mis kan zijn maar juist die vage chronische klachten, vermoeidheid en mentale issues kunnen hun oorsprong hebben in je darmen. Darmgezondheid wordt beïnvloed onder andere door voeding, voedingsintolerantie (gluten, zuivel), stress, slaapproblemen en medicatie als bv. antibiotica. Er zijn als je naar de gezondheid van de darmen kijkt twee aspecten die een hoofdrol spelen: de darmwand (lekkende darm) en de samenstelling van je darmflora. Laten we bij de eerste beginnen.

Lekkende darmen

Een lekkende darm wordt in de literatuur meestal leaky gut genoemd. Misschien is dit de eerste keer dat je er over leest? Ik geef je een hele korte uitleg. De meeste mensen weten wel dat je darmen een enorme lengte hebben. Maar eigenlijk zijn ze in oppervlak nog vele malen groter dan het oog kan waarnemen. De darmwand is te vergelijken met een harmonica met poortdeurtjes. Zonulin regelt de bediening van de poortjes. Normaal gaan de poortjes alleen en kort open voor voedingsdeeltjes die ‘klaar en klein genoeg zijn ‘ zijn om te worden opgenomen. Deze nuttige deeltjes worden doorgelaten naar de bloedbaan. Via de bloedbaan worden de stoffen getransporteerd en door het lichaam verwerkt en gebruikt.

Je kunt de darmwand zien als de barrière tussen “buiten” en “binnen”. Binnen is alles achter/voorbij de darmwand. Buiten is de weg van je mond naar, eh ja, je kont. Echte problemen ontstaan er als er bij de regulatie van zonuline iets mis gaat en als je darmwand geïrriteerd, ontstoken en beschadigd raakt. Bij mensen met een auto-immuunziekte wordt meer zonuline in het bloed waargenomen. Als de zonuline zijn werk niet goed uitvoert blijven de poortjes te ver en te lang open staan. Zo kunnen onwenselijke deeltjes zoals pathogenen, toxines, onvoldoende afgebroken voedseldeeltjes, afvalstoffen naar binnen lekken en zo in de bloedbaan komen. Dit wordt een lekkende darm genoemd.

ms dieet lekkende darmen

weergave lekkende darmwand. Je ziet wat er gebeurd als de “poortjes” niet voldoende sluiten.

Lekkende darm en auto-immuun ziekten zoals ms

Oké nu weet je wat een lekkende darm is maar wat heeft een lekkende darm te maken met ziekte?

In 2010 werd de link ontdekt tussen het defect in de zonuline/lekkende darm en chromosoom16. Chromosoom 16 is tevens het gen waaraan auto-immuuunziekten, bepaalde kanker soorten en ziekten van de hersenen en zenuwstelsel worden gelinkt. Darmen hebben dus alles met autoimmuunziekten te maken. Dr. Sarah Ballantyne verteld dat nagenoeg iedereen met een auto-immuun ziekte een lekkende darmwand blijkt te hebben. Het is zelfs zo dat studies hebben aangetoond dat een lekkende darm voorafgaat aan de ontwikkeling van auto-immuun ziekte.

Zoiezo reageert je immuunsysteen iedere keer als je iets eet of drinkt. Bij een lekkende darm reageert je afweer extra op de lekkage door de indringers op te ruimen. De gewraakte deeltjes die door de poortjes het lichaam in komen veroorzaken ontstekingsreacties (inflammation)) door het hele lijf. Deze immuunreacties krijgen een chronisch karakter met overbelasting van je immuunsysteem tot gevolg. Los van de discussie of auto-immuun ziekten worden wel of niet worden getriggerd door een lekkende darm kun je zeker zeggen dat lekkende darmen een negatieve invloed hebben op het beloop ervan. 

Lekkende darmen kunnen ook worden veroorzaakt door bio toxines, bacteriën en virussen.

Hoe weet je of je een lekkende darm hebt?

Klachten zijn vaak een indicatie, deze zijn zeer uiteenlopend maar opvallend is, vermoeidheid, huidreacties, histamine reacties, plotselinge voedselintoleranties enz. Om het zeker te weten kun je ontlasting onderzoek naar zonuline laten doen.

Lekkende darm herstellen

Wat kun je doen om de lekkende darmen te ontlasten en te helen. Belangrijk hierin is kijken naar de voeding. Bevat je eetpatroon voeding die ontstekingsreacties en irritatie van de darm bevorderden. Eet je gluten, brood, drink je melk of heb je last van andere intoleranties? Het Wahls Protocol sluit hier op aan door de immuunreacties met de voedingskeuze zo veel mogelijk te beperken. Dit is de reden waarom dr Wahls een aantal voedingsmiddelen die ontstekingsreacties in de darmwand bevorderen uitsluit, zoals de al genoemde granen (gluten) en zuivel (lactose, caseïne), lectine in oa. peulvruchten enz. Het voorkomen van ontstekingsreacties  is 1 van de pijlers voor een betere gezondheid. Helende bestanddelen vinden we in bottenboullion en andere collageen houdende voeding.

Darmbacteriën

Een mooie collectie opbouwen

Darmbacteriën bepalen voor een groot deel je immuunsysteem en dragen bij aan de gezondheid van niet alleen je darmen maar je hele lijf. Al bij je geboorte (mits op de natuurlijke manier) krijg je een collectie bacteriën van je moeder mee. Deze bacteriën leggen samen met de borstvoeding de basis voor een gezonde darmflora en een sterk immuunsysteem. Voeding speelt bij de ontwikkeling van de darmflora een belangrijke rol. Gunstige darmbacteriën remmen de groei van schadelijke micro organismen deze gunstige bacteriën voeden zich met (planten)vezels. Naast het aanmaken van de nodige vetzuren programmeren ze immuuncellen en maken ze hersenhormonen. Bacteriën doen hun belangrijke werk in nauw verband met de darm. Bij darmproblemen moeten daarom altijd naar zowel de darm als de darmflora gekeken worden. Lees ook de pagina over granen

Darmbacteriën, genen, enterotype

Wist je dat het dna van darmbacteriën meer genetische informatie bevat dan ons menselijk dna. Zelfs 99% van onze genen is niet menselijk maar bacterieel. Deze bacteriën gebruiken ons lichaam in wezen als huis/vaartuig. Dit geeft aan hoe belangrijk het is hier goed voor te zorgen.

Interessant is dat, net als het bestaan van een bloedgroepen, ook de darmflora is te verdelen in 3 kenmerkende groepen/enterotypes  kunt verdelen. Bij enterotype 1 is de darmbacterie Bacteroides dominant. Bij enterotype twee is dat Prevotella en enterotype 3 heeft Ruminococcus voornaamste bacterie en komt als type het meeste voor. Je enterotype bepaald hiermee o.a. hoe je darmen reageren op je eten, welke voeding je het beste verteert en van welke vitaminen je flora het meeste aanmaakt. Naar de invloed van enterotypes moet nog veel onderzoek worden gedaan. Ik kan me voorstellen dat dit ook een rol kan spelen bij welk dieet het best bij iemand past en welke hoeveelheid vezels, koolhydraten, eiwitten en vetten voor iemand optimaal is.

SIBO, bacterie overgroei in dunne darm

Sibo is het ontstaan van teveel bacteriën in de dunne darm. Deze horen eigenlijk thuis in je dikke darm maar soms ontstaat er een milieu in de dunne darm waardoor de bacteriën zich kunnen hechten en vermeerderen. De bacteriën kunnen op deze plek veel ellende en klachten veroorzaken (opgezette buik direct na het eten, buikpijn). Die klachten zijn vervelend maar nog erger is dat deze bacteriën te vroeg in je spijsvertering voedingsstoffen bewerken/eten waardoor je tekorten kunt oplopen. Oorzaak is soms lastig te achterhalen denk aan beschadigde darmwand, slechte voorstuwing, te weinig maagzuur. Als je denkt dat je SIBO hebt ga dan met een therapeut op zoek naar de oorzaak zodat je deze lastige aandoening doeltreffend aan kan pakken.

Bacteriën in evenwicht

In een volwassene leven maar liefst  500 triljoen bacteriën en andere organismen in de 300 m² van het darmkanaal. Niet alleen de microbiome in de darm is belangrijk maar ook van de huid en de mond. Belangrijk is het evenwicht tussen de “goede” en “slechte” bacteriën.

Door nieuwe technieken en studies leren we steeds meer over de darmflora maar eigenlijk weten we nog lang niet genoeg van onze darmbewoners. Door verschillende oorzaken kan de darmflora uit balans raken (dysbiose). Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica en verkeerde voeding kan disballans veroorzaken. Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen darmflora en immuniteit. De relatie tussen beide is overtuigend vastgesteld. Ik mis de mogelijkheden in de aanpak van corona op dit vlak. Hopelijk komt daar nog meer aandacht voor. Opvallend is dat daar waar de bevolking overgaat op een westers dieet, de darmflora verandert en moderne ziekten toenemen, zoals je in Azië ziet gebeuren.

Wist je dat je blinde darm wel degelijk een functie heeft. Deze functioneert namelijk als reservedepot van je collectie darmbacteriën. Zo kan de darm makkelijk herstellen na diarree of ziekte. De populatie bacteriën kan zich namelijk vanuit de blinde darm weer aanvullen. Zonder blinde darm is het moeilijker om de collectie compleet te houden. Vaak zie je dat een optelsom van bijv. keizersnede, flesvoeding, antibiotica en het missen van de blinde darm voor verstrekkende gezondheidsproblemen kan zorgen op een later tijdstip in je leven.

Darmflora en ms

Onderzoek laat zien dat de darmflora van een ms patiënt een afwijkende samenstelling heeft ten opzichte van een gezond persoon. Recent is aangetoond dat de aanwezigheid van twee specifieke soorten bacteriën is verhoogd bij ms patiënten. Ook blijkt dat bepaalde bacteriën in de darmflora de ziekte ms kunnen activeren en het beloop kunnen beïnvloeden. De wetenschappers zijn er zeker van dat de darmflora een overreactie van het immuunsysteem in de myeline- laag van het zenuwstelsel kan aanwakkeren. We weten ook dat voeding, vitamine D tekort, roken en alcohol van invloed zijn op de darmflora. Opmerkelijk dat dit ook factoren zijn die invloed hebben op ms. Er loopt een onderzoek naar het effect van Poeptransplantaties bij ms. De uitkomsten van dit onderzoek wacht ik met belangstelling af.

Darmgezondheid beinvloeden met voeding

Je hebt net gelezen dat voeding voor een deel de samenstelling van je darmflora beïnvloed en ook dat voeding een lekkende darm kan herstellen. Als de darmbacteriën en de darmwand een zo wezenlijke rol spelen bij ms dan ligt daar ook een kans. Een mogelijkheid om met voeding het verloop van de ziekte te sturen. Met het Wahls protocol  ben je op de goede weg. Het elimineren van ontstekingsbevorderende voeding maakt dat je darmwand kan genezen en met het gevarieerde voedingspatroon zullen goede darmbacteriën in aantal toenemen. De juiste voeding helpt de diversiteit van de goede darmflora vergroten. De “slechte” darmbacteriën die je ziek en dik maken zullen in aantal afnemen. Het evenwicht wordt hersteld en je darmen kunnen hierdoor beter de voedingsstoffen opnemen, verwerken en zo heeft je lijf de kans je cellen te herstellen. Kortom denk je aan je gezondheid en wil je je immuunsysteem versterken, wees dan lief voor je darmen.

Bron:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0106335

http://dx.doi.org/10.1038/nature10554

dr. Sarah Ballantyne, paleomom

De charme van je darmen Giulia Enders  (leuk boek om te lezen)

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160627125355.htm

http://www.nature.com/ncomms/2016/160628/ncomms12015/abs/ncomms12015.html

https://groenevrouw.nl/

ms-darmflora

Enzyme Produced by Gut Bacteria Linked to T-cell Attacks on Myelin in Study

Afwijkende darmflora

Could gut microbes play a role in MS?

https://www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/poeptransplantatie-bij-ms-vies-nee-hoor.htm

© 2024 met MS en vork

Thema door Anders Norén