met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

Wim Hof Methode

Wim Hof

Mijn held! De meeste mensen kennen hem als “ The Iceman”. Hij heeft de laatste jaren eindelijk de erkenning gekregen die hij verdient. Die erkenning kwam toen het Radboud ziekenhuis in 2013 onomstotelijk aantoonde, dat niet alleen Wim zelf maar ook een willekeurige groep mensen getraind door Wim in staat bleken het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Dit gegeven kan veel mensen met gezondheidsproblemen helpen. Wim Hof reist de hele wereld over. Met zijn ongelooflijke charisma weet onze Iceman publieke figuren en beroemdheden te overtuigen van zijn methode. Ja echt waar! Zelfs Oprah Winfrey doet de Wim Hof methode.

wim hof methode

Op de website van Innerfire kun je alle informatie en uitleg vinden. Ik beperk daarom tot mijn persoonlijke ervaring en een korte uiteenzetting met links naar zijn site.

De Wim Hof Methode

Kort gezegd bestaat de methode uit ademhalingsoefeningen en blootstelling aan kou. Hoe je de methode kunt leren toepassen lees je ook op de website. Als je echt aangestoken wil worden door deze leefwijze dan is het volgen van een workshop echt de moeite waard. Workshops kun je doen bij Wim zelf of bij een van de door hem  getrainde coaches (door het hele land). Wil zelf aan de slag lees via de link hoe je de ademtechniek kunt toepassen.

De koude-training is thuis makkelijk in de praktijk te brengen door koud te douchen. Ik weet dat dit zeer onaantrekkelijk klinkt maar geloof me het went. Ik verzeker je dat je niet anders meer wilt zodra je ervaren hebt wat het met je doet. Oké, wees wel voorzichtig en ga er verantwoord mee om. Begin eerst met rustig koud(der) afdouchen. Van daaruit bouw je de temperatuur van het water af, steeds een beetje kouder. De duur van de koude straal bouw je in tijd op tot je volledig koud doucht. In het begin kun je wat opvliegers ervaren en misschien moet je de buren waarschuwen voor je gaat starten (ik heb zelf wel wat oer geluiden geproduceerd de eerste paar keer).

Wim Hof Methode en ms

Wim Hof Methode wat doet dat met ms? Wim Hof kwam in 2013 in mijn leven via Storm een vriend van mij. Storm heeft ppms en paste de methode toe onder begeleiding van Wim Hof en voelde zich beter. Hij leerde mij ook hoe ik het moest doen en zo maakte ik kennis met de wonderen van zuurstof en kou.

De ms groep

Na de goede resultaten van Storm is er een klein groepje opgezet van ms patiënten die de methode al volgde. Een “mini-trial” om te kijken wat de effecten zijn bij multiple sclerose. In die tijd was ik zo slecht dat ik niet instaat was een workshop van Wim Hof of groepsmeeting te bezoeken maar ik heb me toch aangesloten bij de groep.  Anuschka Franken (ook uit het groepje)  vertelt in dit mooie filmpje wat de methode bij haar doet.

De leden van het groepje, die in staat bleken de methode goed toe te passen, zijn positief over de resultaten. Het blijkt echter ook dat het niet iedereen lukt om de oefeningen te volbrengen. Ook met minder herhalingen is er positief resultaat. Ieder van ons gaat er op zijn en haar manier mee om. Zo hebben we allemaal verschillende wijzen om het toe te passen en zie je ook verschil in de resultaten. Ze lopen uiteen van aanwijsbaar herstel van de symptomen van ms, van vermoedelijke stabilisatie van de ziekte tot je verbetering van energie en goede moed. Ik zeg het voorzichtig omdat het lastig blijft resultaten te meten bij een grillige ziekte als ms.

Mijn resultaten met de Wim Hof Methode

Ademhaling

Tijdens de ademhalingsoefeningen voel ik letterlijk het bloed door mijn lijf heen prikkelen. Ik voel dat ook in mijn linker zijde waar ik normaal nauwelijks gevoel heb. Die sensatie alleen al maakt me heel blij en gelukkig. Ik heb meer energie, voel me blij, opgewekt en vrij van stress na het doen van de oefeningen.  Het zuurstof lijkt mijn hersenen extra te activeren. Omdat ik dat niet altijd nodig heb doe ik de oefeningen niet dagelijks meer om overactiviteit te voorkomen. Heb ik juist last van vertraagde informatie verwerking door mijn hersenen dan doe ik wel dagelijks en helpt het die blokkades te verminderen.  Het kost maar een half uur en het effect duurt bij mij ongeveer een dag.

Koud douchen

Koud douchen doe ik dagelijks en volledig. Haren wassen met de kou er net af om kramp op mijn hoofd te voorkomen. Maar verder helemaal koud. Ik ben sinds dien nooit meer verkouden of ziek geweest. Ik heb geen verslechtering van mijn ms ervaren. Ik voel me iedere dag weer heerlijk en energiek na mijn koude douche. Het koude douchen geeft de mitochondriën in mijn cellen een enorme boost en dat merk ik. Leuk is om te zien dat mensen in mijn omgeving me vanzelf gaan volgen met de koude douche, gewoon omdat ze zien dat het werkt.

Ik ervaar dat de Wim Hof Methode samen met het Wahls Protocol heeft bijgedragen aan de stabilisatie en het herstel van de symptomen van mijn spms. Ik kan het 1 niet los van het ander zien. Het is mijn overtuiging geworden en dat het werkt, daar ben ik zelf het bewijs van.

Het enige wat je nodig hebt is commitment, een sterke mindset en doorzettingsvermogen. Jij kunt het ook!

Onderbouwing van de Wim Hof Methode:

http://www.innerfire.nl/files/2016onderbouwing-wimhofmethode.pdf

© 2024 met MS en vork

Thema door Anders Norén