met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

Fasting Mimicking Diet van Valter Longo

update januari 2017

genen weten wat vasten is.

Vasten wordt door veel  mensen als extreem gezien. Maar wist je dat onze biologie er op gebouwd is om perioden van schaarste te overleven. In de oudheid werden tijden van overvloed vaak afgewisseld met schaarste. Het was heel gewoon om langere tijd niets of minder te eten. Waarschijnlijk aten onze voorouders, net als de nog bestaande jager en verzamelaars stammen, 1, soms 2 twee keer per dag.

Onze genen weten hoe zij in omstandigheden met heel weinig voedsel, zo lang mogelijk kunnen overleven. De afwezigheid van voeding noemen we nu vasten. Tijdens perioden van vasten gaat het lichaam binnen zichzelf opzoek naar energie. Deze energie haalt hij uit ons lichaamsvet (ketose) en door cellen te recyclen (autofagie) waardoor o.a. eiwitten vrij komen. Vasten zorgt hierdoor voor onderhoud en herstel aan de cellen en onze interne systemen.

Onze verre voorouders waren door hun natuurlijke leefomstandigheden gewend om te schakelen tussen het verbranden van glucose of vet als voornaamste brandstof en pleegden op een natuurlijke wijze van tijd tot tijd groot onderhoud aan hun lichaam door de afwezige constante van voeding.

Verder in de tijd wordt vasten in veel culturen en religies toegepast. Echter de uitvoering van dergelijke rituelen is in de loop der eeuwen aangepast, versoepeld of in het slob geraakt.

realiteit van de moderne tijd

In de moderne tijd is drie maaltijden met tussendoortjes en avondsnacks heel normaal. Het wordt helaas onder druk van de voedingsindustrie nog steeds wereldwijd gepromoot om al die eetmomenten op een dag te hebben. Bedenk dat dit vooral gunstig is voor de inkomsten van deze industrie.

Vandaag de dag eten we vanaf het moment dat we opstaan tot we gaan slapen. We voeden we ons bovendien met voornamelijk koolhydraatrijke, bewerkte voeding. De vetreserves hoeven daarom nauwelijks worden aangesproken, er is immers altijd glucose voorradig. Hierdoor verkeren de meeste mensen continu in de metabole staat van glucose verbranding. Omdat we hierdoor eigenlijk nooit langer dan 12 uur vasten krijgt ons systeem niet meer voldoende de kans om het herstel uit te voeren dat nodig is voor een optimale gezondheid.

Het is dus eerder belastend voor ons lichaam altijd voeding te moeten verwerken dan af en toe te vasten. Gelukkig krijgt de gezondheidszorg steeds meer inzicht in het feit dat onze westerse manier van eten ten grondslag ligt aan veel van onze welvaartsziekten. Lees ook vasten voor je gezondheid.

enegieopslag en vasten

Even een korte uitleg. In eerste instantie gebruiken we glucose als brandstof. Het lichaam maakt glucose in de lever door koolhydraten om te zetten tot bruikbare glucose moleculen. De lever kan een voorraad glucose opslaan net als de spieren. Eet je meer koolhydraten dan de lever kan verwerken en opslaan dan worden deze glucose moleculen omgezet in vet dat wordt opgeslagen in de vetreserves. Dit is het vet dat verantwoordelijk is voor overgewicht, leververvetting en hart en vaatziekten, maar dat is een ander hoofdstuk.

Stel je voor dat je even geen koolhydraten eet. Dan wordt de opgeslagen voorraad suikers eerst verbruikt. Na 24-48 uur zijn deze reserves op en gaat het lichaam op zoek naar een alternatieve brandstof. Deze brandstof is het vet dat we in ons lichaam hebben opgeslagen. Bij het gebruiken van vet als brandstof komen ketonen vrij daarom noemen we het gebruik van vet als brandstof, in ketose zijn. De energie komt bij vasten dus uit de vetreserves en meeste mensen hebben genoeg lichaamsvet om lange tijd te overleven. Ketose kan je gezondheid helpen en werkt ook positief bij o.a. ms en diabetes type twee. Ketogeen eten is een onderdeel van het Wahls Protocol. Wat in eerste instantie extreem lijkt, is dus allemaal eigenlijk heel natuurlijk en gezond voor ons lichaam.

Wat gebeurt er als je vast?

Dit zijn hele technische en ingewikkelde processen ik zal proberen het op een begrijpelijke manier uit te leggen.

  • Ketonen: de aanmaak van ketonen begint zodra de suikerreserves op zijn na ca 24/48 uur. Zodra je ketonen meet weet je dat je bent overgegaan op vetverbranding. Dit zal tijdens de gehele duur van het vasten en vaak ook nog een paar dagen erna zo blijven.
  • Detoxen: In de vetcellen liggen vaak toxische stoffen opgeslagen. Zodra je vetcellen gaat verbranden komen deze stoffen vrij. Dit kan klachten geven omdat deze gifstoffen moeten worden afgevoerd. De mate van detoxen zal voor iedereen verschillen afhankelijk van de hoeveelheid opgeslagen giftige stoffen.
  • Autofagie: is een recycle proces van eiwitten binnen de cel. Dit proces vind in principe altijd in meer of mindere mate plaats afhankelijk van je leefstijl. En juist door onze leefstijl gebeurd dit te weinig. Door vasten en FMD activeer je autofagie. Wanneer het echte opruimen van de cellen start, daar vind ik geen eenduidig antwoord op, maar ergens tussen de 16 (bulletproof) en 72 (kPNI-orthomoleculair) uur gaat ook dit belangrijke proces op grotere schaal zijn werk doen. Nogmaals de mate is afhankelijk van diverse factoren zoals eiwitten uit voeding, mate van sport en beweging, stress, gezonde nachtrust enz..
  • En dan na 72 uur beginnen de stamcellen te regenereren, daarover later meer.
valter longo

Professor Valter Longo

Professor Valter Longo

Deze van origine Italiaanse professor doet in de USA al decennia onderzoek naar calorierestrictie en vasten als interventie bij verouderingsprocessen op celniveau en als middel tegen diverse ziekten. Hij ontwikkelde het fasting micking diet als alternatief op het moeilijke 72 uur watervasten. Een dieet dat makkelijker toe te passen is, waartegen artsen minder weerstand hebben en zo voor meer patiënten toegankelijk is. Met ms patiënten is een kleinschalig onderzoek gedaan met hele mooie resultaten. Er wordt nu een groot onderzoek opgestart naar wat ik begrepen heb ook in Nederland. Valter Longo werkt intensief samen met o.a. prof. Hanno Pijl van LUMC in Leiden.

Onderzoek fasting mimicking diet bij ziekten.

Al jaren lopen er verschillende onderzoeken. Ziekten die onder de loep liggen zijn o.a. MS, parkinson, alzheimer, reuma, fibromyalgie, diabetes, en diverse vormen van kanker. De resultaten zijn muv ms nog niet gepubliceerd maar veel belovend.

Korte samenvatting van het onderzoek bij ms:

De ms patiënten volgen een fasting mimicking dieet van drie dagen per week over een duur van drie maanden. Het onderzoek laat een verhoogde aanmaak van myeline zien en een verhoging van het aantal gezonde cellen (witte bloed lichamen). De verbeteringen worden geassocieerd met verhoogde corticosteron niveaus en T-cellen in combinatie met lagere niveaus van ontstekingsbevorderende cellen. Parallel aan het vasten wordt het ketogene dieet onderzocht. Beide zijn effectief maar het FMD toont meer verbeteringen. Het onderzoek rapporteert dat beide diëten veilig zijn om onder begeleiding te doen.

Door de goede resultaten van deze eerste studies is het mogelijk geworden de onderzoeken uit te breiden. Wellicht kan dit dieet in de nabije toekomst door je arts worden voorgeschreven als behandelmethode bij ms. Zo ver is het echter nog niet. Via deze link een duidelijke uitleg over FMD en waar de wetenschap nu staat. Ik beperk me in dit artikel met informatie uit het boek Longevity Diet, publicaties en interviews met professor Longo.

Stamcellen

Stamcellen zijn veelbesproken in relatie tot ms. Het zijn cellen die bij ms patiënten ziek en beschadigd zijn. Stamcellen zijn erg belangrijk bij het functioneren en gezond houden van je lichaam ze kunnen zichzelf vermeerderen en nieuwe weefselcellen vormen zoals hersencellen, bloedcellen, spiercellen enz. Onze stamcellen bieden daardoor ook de mogelijkheid het immuunsysteem te herstellen en schade te repareren die is aangericht door ziekten als ms. Je hebt vast wel gelezen over stamceltherapie. Een zware en niet zonder risico maar hoopvolle behandeling die in Nederland nog niet wordt uit gevoerd. Je kunt dankzij stamceltherapie genezen van ms. Meer en meer van onze lotgenoten reizen af naar Zweden en Rusland om op eigen losten deze peperdure behandeling te ondergaan.

Stamcellen spelen een belangrijke rol spelen bij herstel van ms. Anders dan stamceltherapie waarbij stamcellen worden vervangen zijn er mogelijkheden om herstel van stamcellen te bevorderen en dat kan door te vasten.

(Stam)cel regeneratie door vasten en fasting mimicking diet

Professor Valter Longo verteld in zijn interviews over Stamcel regeneratie. Hij geeft aan dat je met periodiek vasten en MFD invloed kunt uitoefenen op de gezondheid van je cellen en de stamcellen in het bijzonder. Hiervoor zou een 5 daagse cyclus van FMD worden toegepast om zo hetzelfde effect te bereiken als een 73 uur durende watervast. Maar wat gebeurd er nou precies met de cellen?

De witte bloedlichamen (T-cellen) bij ms (en meerdere auto-immuunziekten) zijn door een defect verantwoordelijk voor de gewraakte auto immuunreacties.  Bij ms gereageerd de afweer verstoord door lichaamseigen cellen aan te vallen. Nu komt het!!!! Tijdens het vasten ruimt het lichaam ongeveer 40 % van deze zieke witte bloedcellen op (T-cellen). Bij een vast periode van minimaal 72 uur (120 uur FMD) blijkt dat er tevens stamcel regeneratie plaatsvindt. De stamcellen komen in actie, gaan zichzelf vernieuwen en/of zorgen er voor dat de opgeruimde cellen tijdens de re-feed vervangen worden. Dit zorgt niet alleen voor verbeteren van gezondheid en verminderen immuunreacties bij diverse aandoeningen maar het zorgt tevens voor het verjongen van je cellen. Mede hierdoor lijkt het mogelijk niet alleen de levensduur te verlengen maar ook de aftakeling van onze systemen uit te stellen en op die manier gezonder te blijven tot het einde van ons leven.

Wederopbouw met de re-feed

Na het vasten begint de wederopbouw van de afgebroken cellen. De opbouw start zodra je weer gaat eten. Het weer gaan eten (re-feed) is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de FMD-cyclus. De afgevoerde oude, zieke, kapotte cellen worden nu vervangen voor gezonde nieuwe cellen!

Het vasten is slechts het middel dat zorgt voor de afbraak en hierdoor de opbouw van gezonde cellen mogelijk maakt.

In het de onderzoeken bestaat de re-feed en het vervolgdieet uit het mediterraan dieet of het longevity dieet. Mensen die al eten volgens het Wahls Protocol voorzien het lichaam al vanzelf van de nodige voedingsstoffen voor de wederopbouw van gezonde cellen. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken of het voor jou werkt om de door Valter Longo aanbevolen hoeveelheid eiwitten te vertalen naar het Wahls Protocol.

Het is goed om na de vastperiode of FMD e lever te ontlasten en deze gedoseerd aan het werk te zetten. Eerste dag nog geen dierlijke eiwitten en niet te overeten.

Het Fasting Mimicking Diet.

FMD is dus een methode waarbij langdurig periodiek vasten van meerdere dagen wordt nagebootst. Voordeel van deze mimick (doen alsof) is dat je wel beperkt mag eten. Voor de duur van het dieet eet je volgens een patroon van een verlaagde calorie inname maximaal 30% van je normale dagelijkse kcal met een maximum van  725 kcal. In de onderzoeken wordt het aantal dagelijkse kcal bepaald door je lichaamsgewicht in kg x 8,6 (is gelijk aan pounds x 4kcal) Belangrijk is om het aantal eiwitten te minimaliseren, door alleen plantaardig te eten. Alleen dan gaan je cellen recyclen. Op deze manier ondervind je lichaam de voordelen van een 73 uur durende watervast,  terwijl je toch iets mag eten. Het vasten duurt 5 dagen (120 uur)

De cijfers van FMD :

Dag 1: (overgangsdag) 50% van je calorie intake max. 1090kcal.

10% eiwit (27 gram)

56% vet (68 gram)

34% koolhydraten (93 gram)..

Dagen 2 t/m 5: 30% van je calorie intake, max. van 725 kcal.

9% eiwit (16 gram) (onderzoek gebruikt 5%)

44% vet (35 gram) (onderzoek gebruikt 60%)

47% koolhydraten (85 gram). (onderzoek gebruikt 35 %)

Mijn beredenering is zo laag mogelijk in eiwitten blijven en deze alleen uit plantaardige bron halen dus groenten (geen vlees, ei, vis, zuivel). Zo kom je makkelijk aan de koolhydraten en ga je daar ook niet overheen (geen fruit, muv misschien wat bessen).

Hoe ga ik me voelen tijdens het vasten?

Wat je kunt verwachten is dat je op dag twee in ketose gaat waarbij je lichaam gaat detoxen. Hierdoor kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid (ketogriep). Het is dan belangrijk om je mineralen aan te vullen door voldoende zouten (beetje keltisch zeezout oplossen in je water) en magnesium in te nemen.

De tweede dag staat bekent als moeilijkste dag. Na de tweede dag zal het makkelijker worden en de honger verminderen. Heel belangrijk is het om goed te drinken minstens twee liter per dag om de afvalstoffen snel het lichaam uit te krijgen. Hoe mensen zich tijdens het vasten voelen verschilt. Alles tussen fit en belabberd komt voor. Goed om te weten is dat de celafbraak en regeneratie gepaard kan gaan met een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur. Vasten is iets waar je lichaam aan moet wennen het kan zijn dat je de eerste keer na drie dagen stopt, geen probleem doe een goede re/feed. wacht een paar weken en probeer het opnieuw. Want gaat het de eerste keer niet zo lekker, wees gerust ervaren vasters gaat het iedere volgende cyclus beter en makkelijker.

Kan iedereen dit doen?

NEE! Ik kan en mag niemand aansporen langer dan 24 uur te vasten in welke vorm dan ook zonder begeleiding van arts of deskundige. Mensen met ondergewicht, die medicijnen gebruiken bijv. diabetes moeten extra alert zijn en oppassen met vasten en dat zeker niet op eigen houtje gaan doen. Of je het aankunt is persoonlijk en afhankelijk van factoren zoals: hoe fit ben je, wat is je motivatie, hoe is je conditie, heb je ervaring met vasten enz. Het blijft bovenal je eigen keus en verantwoordelijkheid.

Valter Longo zegt het volgende op de vraag of je nu al de methode moet toepassen: staat je ms het toe om te wachten, wacht dan tot het fasting mimicking dieet als behandeling is geregistreerd. Kun je niet wachten ga dan op zoek naar een arts die jou daarbij kan helpen en monitoren.

fasting mimicking diet

Fasting Mimicking diet experiment

Ik heb meerdere malen een cyclus geprobeerd. Hieronder volgt mijn experiment met het Fasting Mimicking Diet:

Uitgangspunt voor het berekenen van je dagelijkse aantal kcal is 30% van je dagelijkse hoeveelheid kcal met een maximum van 725 kcal. Ik eet normaal ongeveer 1500/1700 kcal per dag. Ik stel het aantal kcal voor het vasten in op maximaal 550 kcal. Dat is 30% van mijn normale inname.

Mijn dagelijkse verdeling van de macro nutriënten wordt dan:

max 62 gram koolhydraten (47%) (incl vezels)

30 gram vetten (44%)

max 13 gram eiwitten (9%) het liefst minder

Voorbereiding Fmd

Er zijn kant en klare pakketten te koop om 5 dagen FMD te doen. Andere mogelijkheid die ik op internet heb gevonden is twee avocado’s en een greenpowder supplement (drank). Voor mij is dit geen optie. Ik lust geen avocado en een poeder? Nee ik wil het met verse ingrediënten gaan doen. Met www.myfitnesspal.com kan ik een menu  gaan berekenen. Het blijkt niet makkelijk om binnen de toegestane eiwitten te blijven.

Het is dan ook een hele puzzel om tot het recept van de groene soep te komen. Ik heb met dit recept gepoogd een zo hoog mogelijke voedingswaarde te bereiken. Een soep rijk aan vitamine en mineralen  die het best aansluit op wat ik normaal ook eet. De groene soep is bij mijn experiment mijn avondeten voor alle 5 dagen. Voor ontbijt kies ik als basis in eerste instantie bulletproof koffie maar als mijn ketonen te hoog worden pas ik het aan door in plaats van de vetten in de koffie groenten te nemen. De lunch is een groentesoep op basis van gemengde roerbakgroenten. Het voordeel van gemengde groenten is dat je een grote variatie aan voedingsstoffen binnen krijgt en ook een meer constante eiwitinname mag verwachten. dat weer het risico op te veel eiwitten verlaagd. Makkelijk van een vast menu is dat je het geheel van te voren kunt klaarmaken en in porties in kunt vriezen. Wat ik ook gedaan heb.

Over supplementen wordt door Valter Longo niets gezegd maar ervaren vasters weten te vertellen dat zij in de ochtend hun supplementen pakken. Ik ga er vanuit dat opbouw bevorderende stoffen vermeden moeten worden ik besluit de volgende supplementen te nemen: krillolie (omega 3), 7000 IE D3, Kelp (bijnieren, schildklier), Kalium & Magnesium (spierkrampen), later lees ik dat Q10 ook helpend is tijdens het vasten.

menu dag 1

kcal     koolh.  vetten  eiwitten

Ontbijt

2 kop koffie                            0          0          0          0

kokosolie                                135      0          15        0

grasboter                                75        0          8          0

subtotaal                               210                  23

Lunch

Sambal oelek 10gr                5          1          0          0

Groentebouillon z.gist

(Rapunzel) 300ml                  18        1          1          0

Olijfolie 10gr                           90        0          10        0

Roerbakgroenten

Italiaanse ah 100gr                 31        5          0          1

Roerbakgroenten

Champignons ah 100gr         33        5          0          2

subtotaal                                 177      12        11        3

Dinner

Groene soep 1 portie             150      12        8          7

Bosbes Diepvries, 50gr          22        4          0          0

subtotaal                                172      16        8          7

Dagtotaal                                 559      28        42        10

 

menu dag 2 t/m 5

kcal     koolh.  vetten  eiwitten

Ontbijt

2 kop koffie                            0          0          0          0

Kokosolie 10gr                       90        0          10        0

roerbakgroenten

Ah Hollandse 200 g                54        7          0          2

Provençaalse kruiden tl         3          0          0          1

Bosbes Diepvries, 50gr          22        4          0          0

subtotaal                                169      11        10        3

Lunch

Sambal oelek 10gr                5          1          0          0

Groentebouillon z.gist

(Rapunzel) 300ml                   18        1          1          0

Olijfolie 10gr                           90        0          10        0

Roerbakgroenten

Italiaanse ah 100gr                 31        5          0          1

Roerbakgroenten

Champignons ah 100gr         33        5          0          2

subtotaal                                177      12        11        3

Dinner

Groene soep 1 portie             150      12        8          7

Bosbes Diepvries, 50gr          22        4          0          0

subtotaal                                172      16        8          7

Dagtotaal                                 518      39      29        13

fasting mimicking diet

Recept groene soep

voor 6 porties a 150 kcal

600 gram, Broccoli in roosjes

200 gram, Verse Boerenkool

200 gram, Spinazie

300 gr. Bleekselderij

200 gr Ui

3 st knoflook

Voor 1500 ml, Heldere Bouillon poeder Zonder Gist (Rapunzel)

Zout peper naar smaak

25 gram, Gember

25 Gr., Rode Pepers

5 gram, Provençaalse Kruiden

36 g, Kokosolie

Alle ingrediënten roerbakken en in de bouillon garen vervolgens blenden. Let op de bouillon poeder voor 1,5 liter toevoegen en 1 liter water. Tijdens het blenden eventueel meer vocht toevoegen.

Verslag van 5 dagen FMD

Dag 1 dinsdag

Laatste maaltijd was gisteren avond om 18 uur ik start de dag eigenlijk al met de eerste 12 uur vasten achter de rug. Dit is dag 1 van mijn Fasting mimicking diet experiment.

Als ontbijt neem ik bulletproof koffie met wat minder vet dan ik normaal heb. Omdat ik normaal ook niet ontbijt is er voor mij tot zover niets anders dan een normale dag. Het experiment loopt gelijk al niet volgens de planning. Ik ben zo druk dat ik geen erg heb in de tijd en lunch schiet er bij in. Om twee uur wel even snel een bouillon om de zouten aan te vullen. Ik heb veel gedronken vandaag en ik weet dat bij de overgang naar ketose veel spoorelementen (magnesium, zouten) versneld via de urine worden afgevoerd. Ik wil voorkomen dat ik hierdoor spierverkrampingen en hoofdpijn krijg dus ik vul de zouten goed aan en neem een magnesium supplement.

Ik verwacht dat ik eind van de middag honger ga krijgen maar dit blijft uit. Ik test mijn urine op ketonen… bingo ketose 1.5mmol/l. Heel snel, maar dat komt omdat mijn lichaam gewend is om over te schakelen naar vet verbranding. Wees vooral niet bang of teleurgesteld als dat bij jou wat later gebeurd. Om 18.00 uur neem ik mijn groene soep, vitamine d en magnesium. De soep vult lekker en ik ga zonder honger naar bed. De nacht is wat onrustig. Ik moet er uit vanwege diarree. En nog een keer om te plassen. Diarree kan gebeuren als gevolg van detoxen of als gevolg van stress in je darmbacteriën. Een deel van de darmflora is afhankelijk van van suikers en krijgen te weinig voeding en sterven af waardoor je ook even diarree kunt krijgen. Vocht verlies je veel de eerste dagen.

Dag 2 woensdag

Vanmorgen sta ik op met honger maar dit trekt snel weg. Ik start weer met bulletproof koffie, de extra vetten doen me goed. Normaal douche ik met koud water maar vandaag voelt dat niet verstandig zijn. Ik voel me rillerig en de warme douche is een ware weldaad. Ik heb een drukke agenda vandaag. Wandeling van 1,5 uur en een bezoek aan familie. Wandeling gaat prima maar ik merk toch wel dat ik wat moeite heb op temperatuur te blijven. Door de dag heen momenten van honger. Maar die gaan ook weer weg. Ik voel me niet slap of naar. Het gaat goed. Tussen de middag een groentesoep en s ’avonds weer de groene. De ketostick wijst vandaag 4mmol/L. Gedurende de namiddag en avond gaat mijn lichaamstemperatuur omhoog van 35,7 naar 37. In de nacht wordt dit erger en ben ik niet meer warm te krijgen. Ik had niet verwacht dat ik me zo slecht zou gaan voelen. En eigenlijk puur omdat ik het zo koud heb. Tegenvaller dus, maar we gaan stug door. Slaap vanaf 11 uur wel aan 1 stuk tot 5 uur de volgende morgen.

Dag 3 donderdag

Gelukkig wordt ik warm wakker om het in de loop van de ochtend weer koud te krijgen. De koorts is gezakt en het gaat een stuk beter dan vannacht. In de ochtend wat licht in het hoofd maar geen honger en ik kan mijn gewone dagelijkse dingen doen. De ketonen gaan het dak uit met 16 mmol/L. Dat zakt naar 8mmol/L nadat ik tussen de middag de groentesoep heb gegeten. De dag verloopt als gister. Heb het erg koud en verhoging 37,1. Verder gaat het goed en bereik ik het punt van 72 uur. Als het goed is zouden nu de stamcellen in actie komen. De nacht is rustig al ben ik wel om 5 uur klaarwakker met wederom geen honger.

Dag 4 vrijdag

Vandaag begin ik echt te merken dat ik minder krachtig ben. Tijdens het lopen met de honden voel ik me niet helemaal zeker dat ik op de been ga blijven. Thuis blijken de ketonen weer 16 mmol/L en ik ondervind dat ik me daar echt niet prettig bij voel. Morgen dus geen Bulletproof koffie meer. Omdat er nog een heel programma staat voor de ochtend besluit ik al vast wat van de lunch te eten in de hoop de ketonen wat te dempen en dat werkt. Van een halve rauwe wortel knap ik snel op. Als lunch even geen soep maar 160 gram boerenkoolchips met 10 gram olijfolie, zout en paprikapoeder. Dit in de hoop mijn darmen te stimuleren. Ketonen gaan naar 8mmol/L. Hoewel het proces zonder zorgen verloopt begint de kou steeds onaangenamer te voelen. De hele dag blijf ik verhoging houden.Nacht heerlijk geslapen, tot 6.30 is uitzonderlijk voor mij.

Dag 5

Heerlijk uitgerust wakker geworden zonder honger. Maar eerlijk is eerlijk ik voel me slap en ben ook een beetje onzeker om buiten de deur dingen te ondernemen. Gister had ik al besloten om geen Bulletproof koffie te nemen vandaag. Dit heb ik vervangen voor 10 gram lijnzaadcracker met 15 gram amandelpasta. Ik voelde een behoefte om op iets te kauwen en de extra vezels zijn inmiddels welkom. Na de diarree in de nacht van dag 1 op dag twee zitten mijn darmen verstopt. Obstipatie een bekend probleem bij mij (gevolg ms) bij verandering van dieet is dat altijd iets dat dan makkelijk verstoord raakt.

Zolang ik zit voel ik me helder en scherp. Cognitief voel ik me goed kan meerdere prikkels prima aan. Opvallend is dat de pijn die ik sinds april in mijn kniegewrichten heb helemaal is verdwenen. Ik heb nergens pijn. Ook de zenuwpijnen die ik dagelijks in mijn hoofd had voor de start van FMD zijn sinds dag twee verdwenen.

Vandaag rustig aan dat voel ik wel. Ok ik ben en blijf opmerkelijk helder het is zelfs of ik scherper zie. Maar verder voel ik me niet fit weer voornamelijk omdat ik het erg koud heb, mijn lichaamstemperatuur blijft 1.4 graden hoger dan normaal. In de middag merk ik dat ik de uren zit af te tellen naar het moment dat ik vanavond weer een beetje meer mag eten.

Yes 18.00 uur de re-feed met een klein stukje kip, sla en wat spruitjes en een lijnzaadcracker met amandelpasta. Heerlijk genoten van dit koningsmaal maar wat ik gehoopt had, weer warm worden, blijft uit.

Evaluatie

Pas in de loop van dag 6 wordt ik weer warm en gaat mijn lichaamstemperatuur omlaag. Al snel voel ik me dan weer de oude en bruis van de energie. Bijzonder hoe bepalend het wel of niet warm hebben voor je gevoel van welbehagen is. Ik voel me heel goed dankzij dat de kou uit mijn lijf is.

kou

Het gebeurd niet altijd maar het komt zeker vaak voor dat mensen het heel koud kunnen krijgen tijdens het vasten. De verhoging is zoals ik al vertelde ook een normaal verschijnsel zolang je je maar niet echt ziek gaat voelen. Deze manier van vasten moet het in principe mogelijk maken dat je relatief normaal je dag in kunt vullen. Als je na een paar dagen merkt dat dit eigenlijk niet gaat is het tijd voor een re/feed. Probeer het de volgende maand nog eens en kijk of je dan weer wat langer kunt volhouden. Voor mij komt deze ervaring bij een optelsom waarbij ik vermoed dat mijn schildklier wellicht het gevoel van kou versterkt. Hiervoor moet bloedonderzoek worden gedaan.

Wat is verbeterd

Inmiddels een maand later en aan mijn tweede cyclus bezig kan ik zeggen dat deze methode bij mij tot een goed en waarneembaar resultaat heeft geleid. Opmerkelijk is dat mijn cognitie weer een sprongetje heeft gemaakt. Het lukt me om met de radio aan te lezen en te studeren, iets wat ik voor het vasten zeker niet kon. Verder alle pijn in mijn gewrichten is verdwenen, geen zenuwpijnen meer in mijn hoofd. Dat is tevens heel fijn omdat dit bij mij vaak voorbode is van een mindere periode en activiteit van de ms. Ik heb opvallend meer energie en ben hierdoor in staat mijn activiteiten uit te breiden sporten en bewegen met 20% verbeterd. Ik ben opvallend vrolijk (tot vervelends toe vlgns mijn gezin) en merk dat ik bruis van ideeën en plannen. Had voor ik begon nog last van de nasleep van een griep,  daar is echt niets meer van te bekennen.

gewicht

Ik weet dat er mensen benieuwd zijn of ik afgevallen ben. Tijdens de 5 dagen 3 kilo eraf en 5 dagen na de re-feed ben ik weer bijna op het startgewicht. Voor de lijn moet je dit dus echt niet doen! Alleen al omdat dit te extreme middelen zijn om daarvoor in te zetten.

Darmen en spijsvertering

Tijdens het vasten  zijn de darmen in rust. Ik heb uiteindelijk 6 dagen geen ontlasting gehad en dat voelde eigenlijk niet helemaal lekker. Op zoek naar een oplossing bij de doorgewinterde vasters krijg ik te horen dat je het best op dag drie een glas water met ca 30 gram epsomzout kunt nemen en indien nodig na drie uur nog een keer, om de darmen door te spoelen, let op dit werkt zeer laxerend! De volgende keer zal ik dit zeker toepassen.

Tot slot

Gelet op de resultaten is het Fasting Mimicking Diet de moeite waard geweest. Ik realiseer  me dat mijn beleving tijdens het vasten niet maatgevend is voor wat een ander van het vasten mag verwachten. Zo moet je mijn verhaal ook lezen. Het is mijn persoonlijke benadering van de methode en mijn ervaring. Ieder lichaam reageert op zijn eigen manier. Gaat het een vervolg krijgen? Jazeker in de zomer maanden plan ik een complete cyclus van 5 dagen per maand gedurende drie maanden lang. Ook blijf ik benieuwd naar drie dagen watervasten. Is dat echt moeilijker dan 5 dagen mimicking. Wie weet een volgend experiment.

Het was een leerzaam avontuur met een positief resultaat. Ik blijf altijd klappen uitdelen naar de ms. En vasten is geen tik uitdelen maar een flinke trap.

 

 

bronnen:

https://www.google.com/patents/US20150004280

https://www.nationaalmsfonds.nl/onderzoek/veelbesproken-onderzoeken/stamcelonderzoek

https://news.usc.edu/63669/fasting-triggers-stem-cell-regeneration-of-damaged-old-immune-system/

https://prolonfmd.com/fasting-mimicking-diet/

http://www.quantifiedbob.com/2016/04/fasting-mimicking-diet/

Stem Cell Regeneration Can Be Triggered Through Prolonged Fasting

https://thequantifiedbody.net/fast-mimicking-diet/

http://www.falconblanco.com/health/crisis.htm

 

© 2024 met MS en vork

Thema door Anders Norén