gevulde courgette van Annemarie
Ovengerechten zijn niet alleen lekker maar ook makkelijk. Dit recept is prima in de ochtend voor te bereiden om s’avonds af te bakken. Voor mij heel handig omdat ik in de ochtend nou eenmaal meer energie heb. Gevulde groenten zoals courgettes, tomaten en paprika zijn het jaar door lekker. Let ook eens op aanbiedingen en seizoensgroenten. Courgette die gebruikt is voor de foto’s van deze pagina is een extra grote bolcourgette uit de moestuin van Annemarie. Omdat deze niet te koop zijn heb ik in de omschrijving van het recept rekening gehouden met de gewone courgette. Reken op 1 grote courgette per persoon.
vrij van: ei, gluten, lactose, soja, toegevoegde suiker past bij het weg laten van de zoete aardappel in een ketogeen dieet.
Ingrediƫnten voor twee personen:
- 2 grote courgettes
- 200 gram rundergehakt
- 200 gram spruitjes (of bloemkool)
- kokosolie om in te bakken (1 el extra voor ketogeen dieet)
- el olijfolie (voor zoete aardappel)
- 1 kleine paprika
- 1 zoete aardappel (weglaten bij ketogeendieet en vervangen voor
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 el pijnboompitten (of gehakte noten)
- 1 el tuinkruiden
- 1 tl paprika poeder
- 1 el kerrie poeder (of mix met curcuma)
- zout en peper naar smaak ( ik hou meestal 1 tl zout aan per 500 gram vlees)
Bereiding gevulde courgette:
- over voorverwarmen op 175 graden.
- snijdt de courgettes in de lengte doormidden. en hol ze met een lepel uit
- snipper de overige groenten, ook de spruitjes (met de hand of even in een hakker)
- bak het gehakt met de kruiden rul en voeg de gesnipperde groenten toe en bak deze kort mee, maak op smaak met peper en zout
- Vul de 4 helften van de courgettes met het mengsel en leg ze op de bakplaat of in een ovenschaal. Omvallen voorkom je door met een kaasschaaf aan de onderkant de courgette “recht” te schaven.
- rasp de zoete aardappel en meng deze met de olijfolie en een uitgeknepen teen knoflook en een snufje peper en zout. Laat dit weg bij ketose. Voeg nu de extra olie toe
- breng een laagje van het zoete aardappelmengsel (is dus rauw) aan over de gevulde courgette helften. Strooi wat pijnboompitjes er over
- Indien je ze nog even weg wil zetten voor je ze gaat afbakken doe dat dan in de koelkast. Bak het gerecht 60 minuten in de oven op 180 graden. Af en toe even checken of het niet te hard gaat. Indien nodig de temperatuur verlagen. De courgette moet echt goed gaar en zacht zijn (bijna inzakken). Eet smakelijk.
- voor gevulde paprika is 50 minuten voldoende tomaat mag nog korter.