met MS en vork

Wahls Protocol. Voeding en leefstijl als middel bij auto-immuun en ontstekingsziekten

Wahls Protocol, voeding en leefstijl, mijn verhaal!

wahls paleo

UPDATE 2021

stabilisatie en herstel van ms door voeding en lifestyle

De website “met MS en vork” gaat over herstel en stabilisatie van secundair progressieve ms (en lyme) door het toepassen van voeding en lifestyle.

Multiple sclerose is een  auto-immuunziekte van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Er zijn nog geen mogelijkheden om van deze ziekte te genezen en daarbij alle schade te herstellen. Een zware last om te dragen, met een onzekere toekomst in het vooruitzicht.

Diagnose

De diagnose ms is dan ook heftig en voor mij alweer meer dan 22 jaar geleden. In de beginjaren openbaarde de ms zich zeer grillig met meerdere terugvallen (schups) per jaar. Zo veranderde ik korte tijd van een actieve, fitte en sportieve meid in een chronische bankhanger, altijd moe, duizelig en lusteloos.

Voeding hielp zonder dat ik het wist

In een poging mijn fitheid en energie terug te krijgen begon ik een streng regiem van dieet en dagelijks sporten. Dat maakte een enorm verschil. Na een jaar zonder brood, pasta, suiker enz. met dagelijks sporten was ik 20 kilo lichter, fit en vrij van schubs. Het dieet en het sporten werden mijn “way of life”. Op deze manier is mijn ms 12 jaar zo goed als stabiel gebleven. Medicijnen heb ik toen niet willen gebruiken en eigenlijk nog steeds niet 😉

Inleveren met spms

2012: De ms werd plotseling zeer actief en in pure paniek gebruikte ik kort ms-medicijnen Avonex en later Copaxone. Ik heb de medicijnen nooit goed kunnen verdragen en stopte ermee. Kort daarna bleek dat de ziekte van rrms naar spms was overgegaan. Dat was een enorme klap. Leven met het idee dat er geen herstel meer mogelijk was en met alleen achteruitgang in het vooruitzicht, dat was zwaar. Mijn fysieke en vooral cognitieve beperkingen namen snel toe. Ik kon niet meer leren, onthouden, in gezelschap zijn enz..

Mijn fysieke en mentale belastbaarheid werden zo beperkt dat ik mijn werk kon ik niet meer doen, mijn auto en fiets werden vervangen voor een driewiel-bakfiets met trapondersteuning.  Ik was gedwongen vooral in en rondom huis te blijven, verschoond van te veel prikkels. Dit was een heftige tijd, een periode van overleven in plaats van leven. Vele van jullie zullen dit helaas herkennen. Om hiermee om te leren gaan volgde ik 1,5 jaar een multidisciplinair revalidatie traject. De orthese die ik kreeg om te kunnen blijven lopen was mijn grootste vriend. Ik heb veel moeten inleveren en toch was ik blij met alles wat nog wel kon.

Wahls Protocol

2013: Terwijl we op de revalidatie praatte over verminderde mobiliteit en onherstelbare cognitieve schade las ik thuis voor het eerst het opmerkelijke verhaal van dr Terry Wahls. Zij is met spms dankzij voeding en lifestyle uit de rolstoel gekomen. Dit was het moment dat voor mij dat de puzzelstukjes in elkaar vielen. Met het gevoel van niets te verliezen te hebben, stortte ik me in het dieet van dr Wahls en maakte ik kennis met de Wim Hof Methode. Een groot avontuur begon, waarbij ik opnieuw leerde luisteren naar de signalen van mijn lichaam.

Na twee jaar eindelijk verbetering

Ik verdiepte me in het Paleodieet (oa granenvrij & zuivelvrij), maakte kennis met vasten en Ketogeen eten. Het werd een hele zoektocht en studie naar voeding en de wetenschap er achter. Hoe meer ik las hoe meer ik het vertrouwen kreeg dat voeding je gezondheid kan beïnvloeden. Positief, maar ook negatief. Eten om je beter te voelen met ziekte is geen quick-fix maar een manier van leven.

Eind 2015 begon alles zijn vruchten af te werpen. Het verhaal van Terry Wahls werd mijn realiteit. Maar liefst twee jaar heb ik geduld moeten hebben tot herstel zich eindelijk aandiende. Ik merkte eerst stabilisatie en vervolgens verbetering :

 • Meer energie (fysiek en mentaal)
 • Verbeterde mobiliteit (lopen / hardlopen zonder orthese)
 • Verbetering spraak
 • Verbetering slikfunctie
 • Verbeterde cognitieve vaardigheden (ik was zwaar beperkt)
 • Betere controle over blaas en darmen
 • Minder pijn in gewrichten
 • Minder zenuwpijnen
 • Stabiliteit verbeterd (kan weer op tweewieler fietsen)
 • Kan weer autorijden
 • Herstel spierkracht
 • Herstel onderrug (hernia)

Dieet

Met de Wahls manier van eten zet je de oude gewoontes overboord. De basis is 9 porties groenten met wat fruit, vlees, vis, gezonde vetten en noten. Geen brood, pasta en zuivelproducten, geen kunstmatige toevoegingen maar puur, zelf bereid eten. Nou hoor ik jullie denken “dat lukt me allemaal nooit” en ik zou liegen als het altijd makkelijk is, het vergt commitment en doorzettingsvermogen, maar het is een heerlijk gevoel om het heft in eigen handen te nemen. Ik ben liever gebonden aan een strikte leefstijl dan gevangen in de gevolgen van ms.

Alles wat je eet heeft effect op je gezondheid

Alles wat je eet en doet heeft in meer en mindere maten effect heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Darmen spelen volgens de wetenschap een sleutelrol bij ms en vele andere chronische ziekten. Je darmgezondheid heeft o.a. invloed op je energie, immuunsysteem en de opneembaarheid van de nodige voedingsstoffen. Het dieet is er op gebaseerd de darmen gezond te maken en houden. Het voorziet in de voedingsstoffen die nodig zijn om hersencellen en zenuwbanen te onderhouden en te herstellen, je immuunsysteem rustig te houden en te versterken. Het is dus niet alleen een kwestie van dingen niet meer eten maar ook wat je juist moet eten om je lichaam optimaal te voeden. De voedingswaarde per calorie ligt bij het Wahls Protocol gemiddeld hoger dan wat de meeste mensen normaal eten. Het dieet laat je nadenken over wat je eet en dat is eigenlijk nooit verkeert. Variatie en eten met de seizoenen.

Vetten (ook verzadigde) blijken ook van belang bij de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel. Poeh dat was zo anders dan waar ik mee opgegroeid ben. Naast de keuze voor je wat je eet is het ook belangrijk hoe vaak en wanneer je eet. Door me toe te leggen op vasten  en Ketogeen eten heb ik ook resultaten bereikt. 

start website Met ms en vork

2016 drie jaar verder sinds de start van het dieet en ik voel me zoveel beter dan toen en ben dankbaar dat Terry Wahls en WimHof op mijn pad gekomen zijn. Medepatiënten kregen lucht van mijn wonderbaarlijke herstel en begonnen te vragen wat ik precies had gedaan. Zo ontstond het idee voor de website Met MS en vork. Op de site kun je alles lezen over het dieet en hoe ik het toepas. Ik doe dit alles met liefde en puur om anderen mensen met ms en andere gezondheidsproblemen te helpen. Ik verdien geen geld met de tijd die ik hier aan besteed of met het delen van de informatie. Mijn beloning is jullie gezondheid.

Afgelopen jaar heb ik veel voorbij zien komen over de voordelen van vasten bij ms. Ik at al binnen een eetwindow van 6 uur (alleen eten tussen 12.00 en 18.00 uur). Dat leek me eigenlijk wel genoeg met alles wat ik al doe met voeding. Maar week na mijn experiment met 5 dagen vasten volgens het principe van het Fasting mimicking diet bereik ik een nieuwe vorm van fit. Het was best zwaar, maar het resultaat is duidelijk merkbaar en meer dan de moeite waard geweest. 

 

2016 was een jaar met heel veel ups (geen downs) en een jaar om met verwondering en dankbaarheid op terug te kijken. Zo heb ik inmiddels op een gewone fiets (tweewieler) gefietst, ben ik een groentetuin begonnen, doe ik alle vormen van sport en gewichtheffen, ben ik op vakantie geweest en kan ik weer winkelen in een stad. Dit was een jaar geleden nog onmogelijk.

update 2017

Weer een jaar verder en het gaat heel goed met mij. Het was een bewogen jaar omdat ik er achter ben gekomen dat niet alleen ms maar ook de ziekte van lyme mijn lichaam teistert. Dit jaar blijft een jaar van nog meer herstel. Ondanks de aanvullende behandelingen (natuurlijke basis) voor de lyme of misschien wel dankzij maak ik toch weer stappen. Vooral driedaagse vasten kuren helpen me iedere keer weer vooruit.

Grote mijlpalen waren 11 km hardlopen en weer auto te kunnen rijden.

update 2018

Ik mag mezelf gelukkig prijzen met weer een stabiel jaar. In 2017 was ik grotendeels in ketose wat mijn cognitie weer een geweldige boost heeft gegeven. Nu weer terug in Wahls Paleo wat ook weer fijn is en meer variatie biedt in mijn voedingskeuze.

Ik merk dat ik steeds beter tegen drukte en geluiden kan. Heel fijn omdat dit de mogelijkheden binnen mijn sociale leven enorm vergroot. Autorijden gaat nog steeds goed en nieuwe mijlpaal was op een gewone fiets te kunnen fietsen. Qua sport probeer ik de grens te bewaken (hardlopen, spinning, yoga en wat spiertraining). In maart krijg ik een zware griep waarvan ik nu pas ben hersteld. Maar goede nieuws is geen terugval. Griepprik neem ik nooit.

Start van onze nieuwe Facebook supportgroep Paleo Ketogeen OKL & Longevity waar we met een team deskundige begeleiding bieden om je voeding aan te passen en je gezondheid te verbeteren. Als volger van Wahls ben je van harte welkom in deze groep om met elkaar van gedachte te wissen, recepten te delen enz.

update 2019

Net na het schrijven van mijn vorige update startte ik met een behandeling om het Ebstein Barr virus (EBV) en de lyme een tik uit te delen. Dit resulteerde in een zware winter, de behandeling heeft veel los gemaakt en ik kwam er eigenlijk niet goed uit. Dit zette me in beweging om mijzelf eens goed onder een vergrootglas te leggen. Ik deed mijn grootste bloedonderzoek ooit, ontlasting- en urineonderzoek. Roelie Koopmans van NijeWij hiep me bij het analyseren van de resultaten. Een fiks aantal tekorten, al dan niet het gevolg van genetische “foutjes” blijken de onderliggende oorzaak van diverse klachten. Het is een heel complex verhaal maar in essentie komt het er op neer dat er problemen zijn in het methylatie proces (b12 tekort, b2, b6) een zink tekort en problemen met de opname van vitamine d (receptor genetisch defect of door Ebstein Barr Virus, EBV). Verder kom ik er achter dat veel van mijn reacties op voeding (histamine, buik) samenhangen met de verstoorde vitamine en mineralen balans. 

Conclusie van dit alles is dat het lichaam bij dergelijk falen van processen heel lang in staat blijkt te compenseren je merkt dan niet dat je inlevert. Veel klachten sluipen er in. Je immuunsysteem staat na verloop van tijd eigenlijk altijd aan, ziekten hebben in een dergelijk verzwakt lichaam steeds meer kans de overhand te krijgen. 

Genezen van MS, EBV en lyme is niet mogelijk maar ik kan mijn lichaam wel versterken zodat deze kwelgeesten zo min mogelijk invloed krijgen. Ik start onder begeleiding met een cocktail van supplementen met als doel methylatie te verbeteren en de zo een betere opname van B12. Vanaf dag 1 is het net of er een knop in gedrukt is. Alles voelt anders alsof er een sluier van mijn mentale gewaarwording is afgevallen. 

update 2021

Ik ga verder waar ik in 2019 gebleven ben. Voor mij is de tussenliggende periode heel druk geweest en heb ik veel minder aandacht aan jullie kunnen besteden dan ik zou willen. Maar dat ik druk kan zijn met andere zaken is ook goed nieuws. 2021Zelfs na de stress van het bouwen van een huis en twee verhuizingen is mijn gezondheid nog steeds stabiel. Ik tel nu 7 jaar sinds ik mijn leefstijl heb aangepast. Nooit had ik durven dromen dat ik nog steeds kan lopen en alle dingen kan doen die het leven voor mij zoveel mooier maken. Nooit had ik gedacht dat zoveel lotgenoten mijn website zouden bezoeken en geholpen zijn met mijn verhaal. Dank allemaal voor je bezoek aan de site, voor je lieve reacties en je mooie verhalen. 

Tot slot

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook beginnen? Lees verder op de Wahls paleo pagina.

Wil je meer weten over de wetenschappelijke onderbouwing maar ook de relaties tussen leefstijl, voeding en ms kijk dan op de website MSFood. Deze site is een goede aanvulling bij wat je op mijn website leest en zal je zeker motiveren om je leefstijl aan te passen en zo je gezondheid te verbeteren. 

Succes en een gezonde groet Muriel

 

 

47 Reacties

 1. Willem van Staalen 27 februari 2024

  Dag Muriel, via Simone van den Herik, je site met adviezen gekregen. Mijn (pleeg)dochter heeft na een heel lang traject met veel foutieve diagnoses als laatste het juiste oordeel MS gekregen. Heeft een paar keer Mavenclad geslikt. Dat middel werkt wel maar de bijwerking is heftig. Ter ondersteuning gestart met verandering van de voeding. Hou je hiervan op de hoogte. Met dank en groet. Willem van Staalen

  • Muriel 23 mei 2024 — Berichtauteur

   Dag Willem, dat is lang geleden. excuus voor de late reactie ik heb veel problemen met de website en reacties komen daardoor niet door. Voor mij ligt de sleutel van mijn herstel en stabiliteit bij het elimineren van alle granen/gluten en soja. Het Wahls protocol heeft mijn leven in positieve zin veranderd. Het kan wel even duren voordat ze iets gaat ervaren. Bij mij heeft het twee jaar geduurd. Mocht ze vragen hebben dan hoor ik het graag. Alle goeds groet Muriel.

 2. Madelon 7 september 2023

  Hoi Muriel,

  Ik ben benieuwd of je ook al de supplementen die dr.Wahls de laatste jaren aanbeveelt neemt, ik volg haar al jaren, maar vind het helaas een beetje commercieel geworden.

 3. Inge Freeth Kieft 14 april 2023

  Geeft een fijn saamhorig gevoel,dat meer mensen de (Ms)strijd aangaan met voeding &bewegen.
  Dus voor iedereen :leef Smakelijk😍
  Inge.

 4. Jozef Van de Wouw 20 december 2022

  Een tip: het boek Medical medium van Anthony William. Interessant denk ik. Ik heb het boek nog niet helemaal uit..Ik heb zelf pml onder de knie gekregen met Reiki en het laatste stuk verbeterd qua immuunsysteem en energie met de Wim Hof methode. Koud douchen iedere ochtend en ademhalingsoefeningen om van zuur naar alkalisch te gaan. De doktoren hadden dit resultaat zonder medicatie sowieso niet verwacht. Succes verder!

 5. Kim Van der poort 11 november 2022

  Mooie site en nuttig, dankjewel

  Ik vroeg me af hoe het met de vegan kaasjes zit zoals deze.. mogen die wel?

  Groetjes Kim

  https://www.hofweb.nl/producten/josephine-vegan-brie-4-90-gram-49612

  https://www.hofweb.nl/producten/jeanne-blauwe-vegan-kaas-4-90-gram-49613

 6. Ramona 13 augustus 2021

  mag je pannekoeken eten?

  • Muriel 14 augustus 2021 — Berichtauteur

   Pannekoeken worden van meel uit tarwe gemaakt. Tarwe en andere granen mag je met het Wahls protocol niet meer eten. Als je de pagina’s op de website leest dan kom je er achter wat je allemaal wel mag eten. Succes!

 7. Floor 6 oktober 2019

  Wauw! Wat een prachtige en openhartige weergave van jouw strijd. En wat een super ervaring om te delen over de invloed en de kracht van voeding. “Ik worstel en kom boven”. Bewondering voor je volharding!

 8. Jeroen 9 april 2019

  Hey Muriel,

  Ik kom echt vaak op je site om nog meer te leren en om het zo goed mogelijk op te pakken allemaal. Ik heb toevallig gisteren +/- 25km gefietst en 8km gehiket. Dat gaat dus allemaal helemaal goed (thank God).

  Het enige waar ik (soms) nog wel last van heb zijn de brain fogs / duizeligheid, ik had gehoord dat jij hier ook mee kampte? Was dit iets wat gaande het dieet / levensstijl langzaam weg ebde? Ik kan me ook voorstellen dat dit lang kan duren. Als ik van maand op maand kijk in mijn ‘dagboek’ dan merk ik nog altijd wel verbetering, maar het gaat wel langzaam.

  Alvast bedankt, Jeroen

  • Muriel 2 mei 2019 — Berichtauteur

   Jeroen, brainfog en cognitieve problemen kunnen lang duren voor je verbetering merkt. Ik zag de drempel om last te krijgen wel steeds hoger worden tot het na twee jaar Wahls helemaal weg was. Ik heb slechts 1 keer weer even wat last gehad toen ik totaal overprikkeld raakte. maar gelukkig trok dat met wat dagen rust weer helemaal weg. Fijn dat het verder zo goed gaat. Top!

 9. Jeroen 7 maart 2019

  Super inspirerend verhaal, en het bevestigd ook alle andere dingen die ik online al heb gevonden!

  Ik heb wel een korte vraag: Hoe moet ik me het 3 (of meer dagen) vasten voorstellen? Hoe vaak doe je dit per maand/jaar? En hoe zorg je ervoor dat je wel genoeg binnen blijft krijgen zoals zout/mineralen/vitamines? En drink je in deze dage juist heel veel of niet veel meer dan 2 liter per dag?

  Groetjes, Jeroen

 10. Amy 12 oktober 2018

  Wat een mooi verhaald en wat goed dat je op kracht bent gekomen zonder het gebruik van enige medicatie.
  ImZelf heb ik gisteren te horen gekregen dat ik MS heb. Het gebruik van medicatie voor mij ook niet echt iets waar ik op sta te wachten op 21 jarige leeftijd.
  Daarom zou ik dat dieet graag willen uitproberen.. enig idee waar in de Nederlandse uitdraaide van het dieet kan vinden?
  Mijn dank is groot,

  Amy

 11. Sandra van der Veer 9 oktober 2018

  Hi Pien,
  Allereerst respect voor jouw gewijzigde manier van eten, waarbij je de suiker, de gluten en de zuivel geëlimineerd hebt! Het is al heel lastig om van enkel een ” suikerverslaving ” af te komen! Ik heb Oromandibulaire Dystonie en het zou fantastisch zijn wanneer ik, via deze manier van eten, minder last van de heftige spierspasmes in mijn gezicht zou hebben! Kun je mij vertellen waar ik de door jou, naar Hollandse norm aangepaste, recepten kan vinden?

  Nogmaals ” petje af” voor jouw betrokkenheid en inzet om op deze manier hulp te bieden aan de mensen die dit nodig hebben, waaronder ik zelf!

  Groetjes,
  Sandra

  • Muriel 13 oktober 2018 — Berichtauteur

   Hoi Sandra,
   Jouw ziekte moest ik even opzoeken. Het is mij dan ook niet bekend of deze dieetstrategie helpt. Anderzijds het is een gezond eetpatroon en het loont wellicht de moeite om het te proberen. Neurologische aandoeningen hebben doorgaans het beste resultaat met de ketogene variant. Je startpont is wellicht Wahls Paleo, vandaaruit kun je zodra je gewent bent aan de pure voeding (afgekickt van suiker ;-)) en het elimineren van zoals granen, zuivel en soja een stap verder gaan richting Ketogeen eten.
   Het dieet staat op de website https://www.metmsenvork.nl/wahls-protocol-lyfstyle-dieet-paleo-als-medicijn/ een uitdraai of een Nederlandse vertaling van het boek The Wahls Protocol is er (nog) niet. Misschien heb je wat aan onze support facebookgroep (niet alleen voor ms) https://www.facebook.com/groups/252059921951104/
   Hier een flink aantal volgers van het Wahls Protocol en veel mensen die ketogeen eten voor hun gezondheid. Via de groep worden recepten gedeeld en vind je ook in onze bestanden een challenge met vele recepten die passen binnen het Wahls Protocol. Via de groep kun je mij via Messenger ook altijd om advies vragen.

   Dank voor het compliment en veel succes en sterkte.
   gezonde groet Muriel

 12. Marjolein 2 oktober 2018

  Hoi muriel, wat een goeie site!
  Ik las pas net over het dieet.
  Ook ik heb ms en vroeger ook lyme geconstateerd.
  zou graag in contact met je komen via de mail en meer te weten komen over deze manier van leven/eten.

  Vriendelijke groet marjolein

 13. Marina Irene Pool 16 mei 2018

  Dag Pien,

  Dit is denk ik precies at ik nog nodig heb. Ben nu ruim twee jaar gluten- lactose-vrij was al zo goed als suiker vrij. Heb veel gevolgd van “the Truth About Cancer” van Ty Bollinger uit Amerika. Krijg nog steeds informatie van hen binnen, vandaag over”Fulvic Acid, door Dr Nuzum, ook van de “tTAC’ En Dr. J. Mercola zit ook op deze lijn. Hoe zit het met suiker,? Mag honing, agave dadel siroop wel? of niet? Tevia is niet zo lekker, ik nam nooit andere suiker vervangers, (Ben trouwens al jaren suikervrij en koffie vrij vanwege de diagnose van “Hypo-Glycaemie”. Ook alcohol drink ik niet of nauwelijks op een enkel glas wijn. Heb sinds rum zes weken nu ook een Reversed Osmose water filter apparaat van “Aqua Tru Eu. Volgens Dr. Mercola: Als je geen water filtreert is je lichaam de filter” drink 4-6 glazen water per dag. (lengte 1.49M gewicht rond de 49 kg. Dus dat is ok. Hypothyroïd waar ik “Thyreoïdum van de “Nauurapotheek in Pynacker betrek. Ben bij Kim van wetten sinds twee jaar. En al vele jaren o de alternatieve natuur toer, om het zo maar te zeggen. Ik werkte als mondhygiënist en kinder-tandverzorgster ongeveer 30 jaar. Mijn nek en schouders hebben daardoor erg geleden en ik heb artritis of artrose van de vingers vooral rechts en anderhalf jaar geleden ineens een over belaste R.knie, die met fysio en veel oefenen veel beter is, maar ik moet blijven oefenen. Doe Qi Gong met een “Lee Holden” als mogelijk dagelijks. Ik ben overigens bijna 80 jaar! Loop nu veel maar durf in het drukke verkeer niet meer te fietsen!

  • Muriel 8 juni 2018 — Berichtauteur

   Met excuus voor de late reactie, de melding van uw bericht was me ontgaan.

   Alle siropen zijn suikers in bewerkte geconcentreerde vorm. Niet aan te bevelen omdat het lichaam ze ziet als SUIKER. Honing mits u geen ketose nastreeft kan met mate in de rauwe vorm, maar niet meer dan een tl per dag. De sleutel ligt bij het eten van pure, onbewerkte voeding als het kan biologisch. Ons water bevat helaas steeds meer sporen en resten van allerlei toxines. zuiveren is altijd goed. Met uw diagnose hypo glycaemie (lage bloedsuiker) kan ik u niet echt adviseren daar ligt mijn kennisgebied niet. Kan me voorstellen dat met het meer stabiliseren van de suikerspiegel pieken en dan ook dalen worden voorkomen. Veel succes en gezondheid, groet Muriel

 14. Taetske 5 december 2017

  Hoi Pien
  Ik heb Terry’s paleo plus 4 maanden gevolgd van dit voorjaar . Nu pak ik het weer op. Van de zomer net als jij Intermittend fasting gedaan . Alleen van 12 tot 6 gegeten. Daarna een tijdje twee maal in de week 36 uur vasten. Ik heb Parkinson dus geen ms. Ook geen lolletje trouwens. Ik hoop hier wat medestrijders te vinden en wat creatieve oplossingen mbt recepten.

  • Muriel 7 december 2017 — Berichtauteur

   Beste Taetske, wat goed dat je de draad weer oppakt. Parkinson is zeker geen pretje. Ik weet dat er zeker medestrijders zijn die de site bezoeken maar voor support is het misschien een idee om lid te worden van de facebookgroep Ketogeen Nederland. Daar neem ik deel in het beheerders team en ondersteunen we veel mensen met serieuze gezondheidsklachten. Of kijk eens op onze andere website https://www.jeleefstijlalsmedicijn.nl/
   Heel veel succes!

 15. PhilippineBorgers 3 juni 2017

  Dappere Pien, wat sterk en moedig dat je dit pad hebt gekozen. Ik ben een Pien (Philippine maar iedereen noemt me Pien) met een praktijk in voedingsgeneeskunde en darmtherapie. Wiens missie het is om mensen beter te maken met voeding, leefstijl etc. Ik begeleid ook mensen met auto immuunziekte. Daarbij is het relevant, zo heb ik gemerkt en zo wijzen ook vele onderzoeken uit, dat je je immuunsysteem in je darmen in balans brengt. Daar zit bij heel veel mensen een behoorlijke disbalans.
  Ben je geïnteresseerd geef dan even een reactie. Dan wil ik je daar graag geheel vrijblijvend over bijpraten. Ik wil geen ongewenste reclame maken hoor. Vandaar dat ik mijn praktijk naam niet noem.
  Op 14 juni 2017 geef ik ’s avonds in Noordwijk bij Azzurro Wellness een gratis lezing over de relatie tussen Brein en Buik. Ben je daarin geïnteresseerd dan hoor ik het wel.

  • Pien 3 juni 2017 — Berichtauteur

   Hoi Pien, we delen dezelfde missie en de ervaring dat gezondheid meestal begint bij gezonde darmen. Ik kwam er vier jaar geleden achter dat die van mij verre van gezond waren. Na twee jaar Wahls protocol zijn mijn darmen gezonder en begon mijn herstel. dat herstel duurt nog steeds voort. Ik ben zo overtuigd van het feit dat verkeert eten mensen beschadigd en goede voeding je gezond maakt en houdt, dat ik een studie orthomoleculair therapeut ben begonnen (omdat ik bij start nog niet kon autorijden is dat een schriftelijke opleiding geworden van Sorag). Heel interessant allemaal maar het meest leer ik van mijn contacten met bekende wetenschappers en mensen die dicht bij het vuur zitten. Ik zit in het team ketogeen nederland en help mensen die zich daar beter willen voelen door hun dieet aan te passen. Ik heet overigens niet Pien (is onze hond) maar ten tijde dat ik de site maakte vond ik de afstand wel prettig. Het was best heftig mijn verhaal open en bloot de wereld in te sturen.
   Leuk wat je allemaal doet en inspirerend ik hoop dat je een breed publiek kunt bereiken.
   groet muriel

  • Djo 26 september 2022

   Hallo goeie dag ik ben geconstateerd met MS hellaas. Ik wil graag met uw I contact komen ik heb zoo mijn vragen

 16. Jo tB 27 december 2016

  Ik ben op jouw site gestoten omdat ik een (mannelijke) vriend heb die ik al jaren probeer aan het Wahls protocol te krijgen. Maar hij blijft bij een calorie is een calorie en portion control. Het is tegen een blinde muur opboksen.

  Ikzelf ben bezig met vasten en probeer zeker 18 uur te vasten. Ik heb gemerkt dat ik erg veel last heb van mijn biologische klok (circadische ritme) wanneer ik laat eet. Ik moet vooral eten in de ochtend wanneer ik in de “actieve” periode ben en moet vasten in mijn “rust” periode. En omdat het vaak zwaar bewolkt is, heb ik een daglicht lamp gekocht en die laat ik de hele ochtend aan. Dat heeft een enorm verschil gemaakt voor mij.

  En ik heb ontdekt dat wanneer je langdurig wil vasten, dat je vitamin B complex moet bijslikken. Gedurende een lange vastperiode it can become depleted very quickly. En ik las ergens dat het lichaam niet een voorraad kan aanleggen en dus dagelijks uit het voedsel gehaald moet worden. Heb jij dit ondervonden?

  • Pien 28 december 2016 — Berichtauteur

   Beste Jo, klopt helemaal wat betreft B vitaminen. Behalve B12 daar wordt wel wat van opgeslagen in de lever. Maar tijdens het vasten zijn er een aantal vitaminen die ik gewoon doorslik en zeker de mineralen. De laatste tijd eet ik ook met de sarcadian ritmes en dus eiwitten in de ochtend en avond vasten of een kleine salade van bladgroenten met wat dressing. Overigens calorie tellen gaat prima samen hoor met het Wahls dieet als mensen het fijn vinden om te monitoren raad ik myfitnesspal aan. Kun je ook goed tracken hoe je macro’s er voor staan en zullen de meeste mensen schrikken van de hoeveelheid koolhydraten die ze eten. Daglichtlamp kan echt goed werken, fijn dat je er baat bij hebt. Ik raad je vriend aan toch eens voorzichtig richting wahls te gaan eten. Mensen kennen mij niet meer terug na drie jaar kan ik weer hardlopen, studeren en ben ik weer instaat een sociaal leven te hebben. Mijn advies zou zijn eerst alle granen en suiker te elimineren dat is ingrijpend maar overzichtelijk en maakt dat er een stap gemaakt moet worden naar onbewerkt puur eten. Vervolgens kun je iedere vier weken een stapje erbij doen. succes en tot op facebook 😉

 17. Herman 12 november 2016

  Ik ga me er zeker in verdiepen, je site is goed ! Het is toch voor iedereen met MS ? Of alleen voor dames ?

  • Pien 13 november 2016 — Berichtauteur

   Het dieet is in beginsel voor iedereen met ms. Dr Wahls meldt ook hele goede resultaten met diabetes, alzheimer (ketogeen), reuma en eigenlijk alle auto-immuunziekten. Kijk lekker rond op de site en ik hoop dat wat je ook mankeert voeding iets voor je kan betekenen. Gezonde groet Pien.

 18. Joyce 23 september 2016

  Hoi Pien, wat een goede site! Ik zou graag in contact met je komen via de mail en meer te weten komen over deze manier van leven/eten. Vriendelijke groet, Joyce

  • Pien 23 september 2016 — Berichtauteur

   Beste Joyce,
   Je mag altijd contact met me opnemen! Dat doe je eenvoudig via de button Contact. Dan kom je op het contactformulier en kun je privé met me mailen.
   Gezonde groet Pien

 19. Corinne 18 september 2016

  Ik heb er al vaker over gehoord, maar ik vind het zo moeilijk om te beginnen.
  Ben ook echt een bourgondier. Wijntje, stukje kaas etc

  Vind het zo knap als je het wel kan.
  Ik ga cognitief ook erg achteruit en ook lopen gaat niet meer zo goed

  Heb je misschien voor mij nog wat tips? Het boek heb ik al gekocht ?

  • Pien 19 september 2016 — Berichtauteur

   Bourgondiër ben ik ook en genieten van voeding en een glas wijn heb ik ook niet opgegeven. Stukje kaas is een handje gekruide amandelen geworden of zelf gemaakt hartig balletje gehakt, olijfje erbij en smullen maar. Gasten hebben niet eens door dat ze hier anders te eten krijgen 😉
   Ik ben iemand van de alles of niets dus ben ik gelijk all the way gegaan. Je kunt ook starten met eerst het weglaten van toegevoegde suiker, hierdoor wordt je gedwongen echt zelf te koken, Vervolgens gluten/graan vrij en daarna zuivel. Zo stap voor stap het dieet eigen maken. Ik ben dolblij dat ik het licht heb gezien. Lopen en denken is een groot goed. Succes en maak gerust gebruik van het contact formulier. gezonde groet Pien.

 20. Peter van Nugteren 3 september 2016

  Beste Pien,

  Ik volg nu ook 1.5 jaar het terry wahls dieet en voel me fantastisch. Mijn intentie was en is nogsteeds om net als jij dit te delen met anderen. De naam van je website is geweldig! Ik vind het een wonder dat de oplossing voor een beter leven recht voor ons neus lag al die tijd. Met dank aan Terry Wahls kunnen wij weer een normaal leven leiden. Het is ongelooflijk maar waar! Ik wens je heel veel succes met het bereiken van mensen en ben je dankbaar voor het werk wat je hebt verricht aan je website om de informatie toegankelijker te maken. Ik blijf je volgen.

  Met hartelijke groet,
  Peter

  • Pien 4 september 2016 — Berichtauteur

   Hoi Peter, ja het is en blijft bijzonder te mogen ervaren dat je met voeding echt je leven kunt veranderen. Ik hoop met de site mensen hiervan bewust te maken. Fijn dat jij ook goede resultaten hebt behaald. Ik zou zeggen….zeg het voort.

   gezonde groet Pien

 21. Klazien 23 augustus 2016

  Hallo,

  Hier ook ms en graag blijven sporten. Ik ws al begonnen met de voeding, erg blij met deze extra informatie. Nu had ik een vraag over het vasten, hoe vaak doe je dit? Hoe pas je dit in?

  Graag hoor ik van je,
  Groeten Klazien de vries – Bijlsma

  • Pien 23 augustus 2016 — Berichtauteur

   Beste Klazien,

   Ik vast dagelijks 18 uur en ben daar op een dag gewoon mee gestart. Opbouwen kan ook door je ontbijt iedere dag iets langer uit te stellen. Ik heb je een mail gestuurd met meer uitleg.

   gezonde groet Pien

 22. Marielle horsten 23 juli 2016

  Hey pien,
  Wat een geweldige site zeg!
  Ik hoop dat jij veel mensen weet te inspireren met jou leef-voedingspatroon!
  Veel succes!

 23. Monique 7 juli 2016

  Wat een mooie site en wat vind ik het super, dat jij dit allemaal wilt delen. Trots op mijn buuf ???

 24. Marijke 7 juli 2016

  Wat geweldig dat je je beperking om hebt gezet in je kracht. En fantastisch om te horen dat het zoveel positieve invloed heeft op je gezondheid. Ik kijk graag naar je recepten Super!
  Chapeau

 25. Stephanie 2 juli 2016

  Super goed! Ik weet ook nog hoe het met je ging toen we in het ziekenhuis waren.
  Wat mooi dat je op deze manier laat weten wat het effect van voeding is op je gezondheid.
  Zelf heb ik dus ook MS en heb me nu zeker 10 jaar op bewust eten (en sporten) gericht. Heb er ook veel baat bij. Het gaat super goed met me.

  Hoop dat veel mensen jouw informatieve en stijlvolle website bezoeken om het zelf ook te kunnen ervaren!

 26. Storm 21 juni 2016

  Hoi Pien, de website ziet er prachtig uit. Mooi ook dat je dit breder deelt. Ik ben blij dat ik samen met jou dit traject doorloop. Ieder op onze eigen manier, maar allebei gebaseerd op Terry Wahls en beide met goede resultaten.

  Groeten Storm

 27. Yvette Holkenborg 20 juni 2016

  Echt helemaal top! Geweldig om te lezen dat het zoveel beter met je gaat. Heel veel succes met je website!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 met MS en vork

Thema door Anders Norén